Αντιεμβολιαστές “ψαρεύουν” έναντι αμοιβής από γιατρούς, ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test – Καταγγελίες στον ΠΙΣ

  • Γιάννα Σουλάκη
rapid test
Δεκάδες καταγγελίες καταφτάνουν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) από γιατρούς που δέχονται πιέσεις από αντιεμβολιαστές να εκδώσουν εικονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού και θετικά rapid test. Την αποκάλυψη κάνει στο iatropedia.gr, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Άννα Μαστοράκου.

Μια επικίνδυνη τάση για την εξέλιξη της πανδημίας και την ασφάλεια των πολιτών διαμορφώνεται στην κοινωνία, όσο “σφίγγει” ο κλοιός των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, με τα υποχρεωτικά rapid test στους ανεμβολίαστους.

Πληροφορίες καταφτάνουν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο από όλη την Ελλάδα, όμως, κανένας γιατρός δεν δέχεται να καταγγείλει επώνυμα σχετικά με τις πιέσεις που δέχεται.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες ωστόσο, ιδιώτες αλλά και επιχειρηματίες πιέζουν ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων να δηλώσουν ψευδώς “θετικά” αποτελέσματα στα rapid test, τα οποία στη συνέχεια δύνανται να εξασφαλίσουν εξάμηνο πιστοποιητικό νόσησης και απαλλαγή από την υποχρέωση της διενέργειας rapid test με δαπάνη των πολιτών, όπως ορίζει ο νέος νόμος.

Παρόμοιες πιέσεις δέχονται και οι γιατροί στα εμβολιαστικά κέντρα. Οι επιτήδειοι τους προτείνουν “εικονικούς εμβολιασμούς” έναντι χρηματικής αμοιβής.

Η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, υποστηρίζει ότι το φαινόμενο έχει πάρει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις:

“Οι πληροφορίες έρχονται από όλη την Ελλάδα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, από πολλές περιοχές. Υπάρχει μεγάλη πίεση της κοινωνίας -και κάποιων αντιεμβολιαστών κυρίως- απέναντι στους γιατρούς, να τους χορηγήσουν έναντι κάποιου αντιτίμου ένα θετικό rapid test για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης. Ή πολλές φορές πιέζουν και τους συναδέλφους στα εμβολιαστικά κέντρα να δηλώσουν εικονικό εμβολιασμό. Είναι μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας, δεν είναι μικρή, γιατί οι πληροφορίες μου έρχονται από πάρα πολλές περιοχές και πολλές πλευρές, κυρίως ως καταγγελία των γιατρών”, αποκαλύπτει η κα. Άννα Μαστοράκου.

Διαπραγματεύσεις για ψευδείς δηλώσεις

Τα τηλέφωνα στα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πάρει “φωτιά”. Όσοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και επειδή η δαπάνη των τεστ μετακυλίεται πλέον στην “τσέπη” τους, αναζητούν πλάγιους τρόπους να “ξεγλιστρήσουν”.

Οι προτάσεις δε που κάνουν στους γιατρούς – ιδιοκτήτες των διαγνωστικών εργαστηρίων ξεπερνούν κάθε λογική, σύμφωνα με την κα. Μαστοράκου:

“Πλέον γίνεται χαμός. Παίρνουν πάρα πολλά τηλέφωνα και λένε: “πόσα θέλεις για να μου δώσεις ένα ψεύτικο rapid test” ή “πόσα θέλεις για να με δηλώσεις ότι έχω εμβολιαστεί” χωρίς φυσικά να προσέρχεται για εμβολιασμό. Ειδικά τώρα τελευταία με τα rapid test που πλέον θα είναι υποχρεωτικά από 13 Σεπτέμβρη, υπάρχει μια πίεση του τύπου: “πόσα θες γιατρέ, γιατί δεν θέλω να έρχομαι. Με ένα πεντάευρο είσαι ικανοποιημένος να με δηλώσεις στο σύστημα ότι έχω κάνει;”. Έτσι ώστε να παίρνει ο ενδιαφερόμενος αυτό που θέλει και να γλιτώνει ο γιατρός τα αναλώσιμα και τα εργατικά”, τονίζει η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ.

Επιχειρηματίες επιχειρούν “μαζικά ντιλς”

Το θράσος ορισμένων μάλιστα ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν αρκετούς ανεμβολίαστους υπαλλήλους- επιχειρούν να επιτύχουν ακόμη και συνολικές διαπραγματεύσεις με τους γιατρούς, για να προσφέρουν “κάλυψη” στους ανεμβολίαστους εργαζόμενούς τους, ώστε να μην κάνουν τεστ.  Καταφεύγουν μάλιστα σε “παζάρια” για να επιτύχουν “καλύτερες τιμές”.

“Οι γιατροί έχουν μείνει εμβρόντητοι”, λέει η Άννα Μαστοράκου και εξηγεί: “Υπήρξαν και επιχειρηματίες που επιχείρησαν να κάνουν διαπραγμάτευση με διαγνωστικά κέντρα για το προσωπικό τους. Δηλαδή, λένε παραδείγματος χάριν: “έχω 50 άτομα προσωπικό ανεμβολίαστους, πόσα θέλεις να μου τους δηλώνεις όλους ότι έκαναν rapid;”. Έχουμε μείνει άφωνοι πραγματικά. Δηλαδή τους προτείνουν, αντί να τους δίνουν 500 ευρώ την εβδομάδα για να κάνουν τα rapid test, να τους δίνουν 150 ευρώ χωρίς κόπο, έξοδα και εργασία, για να τους δηλώνουν όλους και να μην υποβάλλονται καθόλου σε τεστ”, υποστηρίζει η γιατρός, η οποία είναι και η ίδια ιδιοκτήτρια ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου στην Πάτρα.

Μαστοράκου: “Τρύπες” στο σύστημα, κινδυνεύουν να διαστρεβλώσουν την εικόνα της πανδημίας

“Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο αυτό που γίνεται”, σχολιάζει η κα. Μαστοράκου, η οποία όπως λέει έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών και για “τρύπες” στο σύστημα, δηλαδή για γιατρούς που έχουν υποκύψει στις πιέσεις. Όλες οι καταγγελίες είναι προφορικές:

“Δεν υπάρχουν καταγγελίες έγγραφες. Όλη αυτή η συζήτηση, επειδή όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πάρα πολύ επικίνδυνη, είναι όλη προφορική. Δεν υπάρχει τίποτα επίσημο. Ωστόσο, κυκλοφορεί “ενημέρωση” μέσα στην κοινωνία, αν έχουν “τρυπώσει” κάποιοι και που έχουν καταφέρει να “τρυπώσουν”. Κάποιοι έχουν κάνει αναφορά ακόμη και για νοσοκομεία, ότι κατάφεραν να πάρουν ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμών. Αλλά είναι πολύ σποραδικά τα περιστατικά που ακούγονται”.

Εάν αυτή η κατάσταση πάρει διαστάσεις, θα διαμορφωθεί μια «στρεβλή» εικόνα της πανδημίας κι αυτό δεν αποκλείεται να επιφέρει καίριο χτύπημα στην αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Επίσης, το σίγουρο είναι ότι άνθρωποι θα κινδυνεύσουν από τους δήθεν «εμβολιασμένους» ή «αναρρώσαντες», λέει η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου:

“Πραγματικά θα χαθεί η εικόνα. Χάνεται η “μπάλα” για όλα. Και για την επιδημιολογική επιτήρηση και για την ασφάλεια, για όλα. Εγώ γι’ αυτό το καταγγέλλω. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο από τη στιγμή που δίνουμε όλοι μία μάχη, κάποιο κομμάτι της κοινωνίας να μην αντιλαμβάνεται τις συνέπειες. Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που βιώνουμε”, καταλήγει η ίδια.