Ογκολογικό «Μ. Βαρδινογιάννη»: Παράταση στην έναρξη λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας μετά κι από αίτημα της «Φλόγας»

  • Γιάννα Σουλάκη
Παίδων
Καθυστερήσεις παρατηρούνται στην έναρξη της λειτουργίας του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη".

Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, λαμβάνει και νέα αναβολή για τον Ιούλιο του 2024 η έναρξη λειτουργίας του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», το οποίο συστεγάζεται με τα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαϊα Κυριακού». Να σημειωθεί πώς ημερομηνία έναρξης του Κέντρου ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) είχε οριστεί η 1η Σεπτεμβρίου 2023.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αναβολή είχε ζητήσει και ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Νόσο «Φλόγα», καθώς όπως είχε επισημάνει, το νέο Κέντρο δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή καμία υποδομή.

Δείτε επίσης: Σύλλογος «Φλόγα»: Χωρίς υποδομές και οργάνωση το «Ογκολογικό Κέντρο- Ελπίδα», λένε οι γονείς των παιδιών με καρκίνο

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Υγείας, κ. Θεμιστοκλέους, πράγματι «κρίνεται πως απαιτείται επιπλέον χρόνος» για την έναρξη της λειτουργίας του εν λόγω νομικού προσώπου και συγκεκριμένα ορίζεται «ως νέο χρονικό σημείο έναρξης λειτουργίας την 31η Ιουλίου 2024»

H απόφαση συγκεκριμένα αναφέρει:

«Μεταθέτουμε την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. ΒαρδινογιάννηΕΛΠΙΔΑ”» της παρ. 3 του άρθρου 17 του Ν. 5034/2023 (Α΄69), όπως αυτή έχει οριστεί με την
ανωτέρω (5) σχετική απόφαση και ορίζουμε ως νέο χρονικό σημείο έναρξης λειτουργίας του εν λόγω νομικού προσώπου την 31η
Ιουλίου 2024, καθώς κρίνεται ότι απαιτείται επιπλέον χρόνος.
2. Συνακόλουθα, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μεταφοράς του πάσης φύσεως μόνιμου και επικουρικού προσωπικού της παρ. 1 του άρθρου 17 του Ν. 5034/2023 (Α’ 69) στο ως άνω Κέντρο τίθεται εκ νέου και εκκινεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα από τη δημοσίευση
του παρόντος, ενώ λήγει την 30η Ιουνίου 2024.

Σύλλογος «Φλόγα» Τι λένε οι γονείς

Εδώ και ένα χρόνο τα μέλη του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» έχουν καταθέσει την αγωνία τους για το  «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”» (το οποίο πριν από ένα χρόνο συστάθηκε με νομοσχέδιο, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) επισημαίνοντας πως θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και πως οι αλλαγές δεν κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σήμερα 12 μήνες μετά, υποστηρίζουν πως η μεταρρύθμιση δεν προχωρά με επωφελή τρόπο για τους παιδιατρικούς ασθενείς με καρκίνο. Η μόνη μεταρρύθμιση που έγινε, λένε, ήταν να «ανακηρυχθούν «Ογκολογικό Κέντρο» … απλοί θάλαμοι χωρίς υποδομές και οργάνωση».

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλαν τα μέλη της Φλόγας προς τον πρωθυπουργό, η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, καθώς δεν μπορεί να ονομάζεται «Ογκολογικό Κέντρο», «χωρίς χειρουργεία,  χωρίς εντατική, χωρίς μαγνητικό τομογράφο και ακτινοθεραπευτικό  τμήμα, χωρίς απλά να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ούτε μια γενική εξέταση αίματος ούτε μια ακτινογραφία!», όπως αναφέρουν οι γονείς.