Ωφελεί ο επιπλέον ύπνος την μνήμη ασθενών με Αλτσχάϊμερ;

  • Iatropedia
Ο επιπλέον ύπνος αποκατέστησε σε φρουτόμυγες με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Αλτσχάϊμερ την ικανότητα να κάνουν νέες μνήμες. Τώρα, ερευνητές ψάχνουν αν ο επιπρόσθετος ύπνος είναι δυνητικά θεραπευτικός και για όσους πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο.

Παρά το μέγεθός τους, οι φρουτόμυγες ίσως να έχουν να πουν πολλά στους επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα της νόσου Αλτσχάϊμερ. Και αυτό διότι ο εγκέφαλός τους ρυθμίζει τον ύπνο κατά τρόπο παρόμοιο με αυτόν των ανθρώπων. Ερευνητές νευροβιολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προκάλεσαν σε έντομα του είδους διαφορετικά προβλήματα μνήμης «πειράζοντας» ένα γονίδιο στο γονιδίωμά τους, θέλοντας να διαπιστώσουν πώς θα αντιδρούσαν στο πείραμα που θα ακολουθούσε. Κατόπιν, αύξησαν την ποσότητα ύπνου στις φρουτόμυγες είτε διεγείροντας συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα που συνδέονται με την λειτουργία αυτή, είτε αυξάνοντας την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τον ύπνο ή χορηγώντας τους μια ουσία που προσομοιάζει την δράση ενός χημικού διαβιβαστή που επίσης σχετίζεται με τον ύπνο.

Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Current Biology, o παραπάνω ύπνος που απόλαυσαν τα έντομα –αντίστοιχος σε 3-4 ώρες επιπλέον ύπνου καθημερινά για δύο ημέρες κατ’ ελάχιστον σε ανθρώπους– είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ικανότητάς τους να κάνουν νέες μνήμες, ασχέτως της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε για την αύξηση του χρόνου ύπνου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το «πειραγμένο» γονίδιο δεν αποκαταστάθηκε, σημειώνουν οι ερευνητές. «Ο ύπνος δεν φέρνει πίσω το γονίδιο που λείπει, ωστόσο βρίσκει τρόπους να ξεπεράσει το πρόβλημα» επισημαίνουν. Αν και οι σχετικοί μηχανισμοί γι’ αυτό παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστοι, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο επιπλέον ύπνος ενισχύει τις συνδέσεις των εγκεφαλικών κυττάρων που κωδικοποιούν σημαντικές μνήμες, μειώνοντας τις συνδέσεις που κάνουν το ίδιο με ασήμαντες πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως θα έχετε ένα ονειρικό ύπνο!

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!