ΟΕΝΓΕ: Συκοφαντούν τους γιατρούς που γράφουν φάρμακα σε καρκινοπαθείς

  • Iatropedia
Τα λάθη και οι παραλείψεις του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόζεται στο νέο φορέα παροχών Υγείας τον ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως δημιουργεί τελικά περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το οποίο … «εντοπίζονται» οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν, είναι ημιτελές και δεν μπορεί με βεβαιότητα να καταγράψει ποιοι γιατροί πραγματικά παρατυπούν και δίνουν φάρμακα περισσότερα από ότι χρειάζονται ασθενείς. Η παραδοχή αυτή ανήκει άλλωστε και στους ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας οι οποίοι ανοικτά τονίζουν ότι πρόκειται για ένα περιστασιακό σύστημα το οποίο θα εφαρμόζεται μέχρι να υλοποιηθεί το νέο και πλήρες σύστημα που θα κοστίζει κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τότε όμως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στέλνει κλήσεις σε γιατρούς για να απολογηθούν για υπερσυνταγογράφηση.

Βασική λεπτομέρεια: το σύστημα δεν αναγνωρίζει αν πρόκειται για ακριβά φάρμακα που χορηγούνται σε καρκινοπαθείς και υπό ποιες συνθήκες δίνονται, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει κατακόρυφα το ποσό που εμφανίζεται σε ονόματα συγκεκριμένων γιατρών και οι ίδιοι να αναγκάζονται να απολογηθούν.

Χαρακτηριστική η περίπτωση γιατρού από το Περιστέρι η οποία ενώ έχει στη λίστα με τους ασθενείς της κοντά στα 1800 άτομα, εμφανίσθηκε με βάση το σύστημα να έχει χορηγήσει μέσα σε ένα εξάμηνο φάρμακα αξίας 190.000 ευρώ. Ωστόσο πρόκειται κυρίως για σκευάσματα που απευθύνονται σε καρκινοπαθείς και κοστίζουν από 2000 έως και 3000 και 4000 ευρώ.

Παρ αυτά η συγκεκριμένη γιατρός φαίνεται ότι συκοφαντήθηκε καθώς ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία της δημοσιοποιήθηκαν από τους υπευθύνους του ΕΟΠΥΥ.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) διά του προέδρου της Δημ.Βαρνάβα μιλά για κατασυκοφάντηση των γιατρών καθώς δημοσιοποιούνται οι περιοχές που δραστηριοποιούνται και η ειδικότητά τους καθώς και αλλά στοιχεία που φωτογραφίζουν ξεκάθαρα τα πρόσωπα χωρίς μάλιστα να υπάρχει διασταύρωση των στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν