ΟΕΝΓΕ: «Παράνομα» τα απογευματινά χειρουργεία στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών – «Μπλόκο» από τους γιατρούς

  • Γιάννα Σουλάκη
μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια
Με δικαστική προσφυγή κατά της διοίκησης του Οφθαλμιατρείου Αθηνών και κατά παντός υπευθύνου, απειλεί η ΟΕΝΓΕ.

«Παράνομη» χαρακτηρίζει τα απογευματινά χειρουργεία που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, θα καταφύγει στη δικαιοσύνη και θα κηρύξει παράνομα τα απογευματινά χειρουργεία, κιαθώς προγραμματίστηκαν χωρίς προηγούμενη εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα έχουν προγραμματιστεί και αναμένεται να διεξαχθούν τα 5 πρώτα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών, τα οποία είναι όλα για την αντιμετώπιση καταρράκτη.

Πρόκειται για επέμβαση, που είναι πρώτη σε ζήτηση και έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, τα χειρουργεία όχι μόνο πραγματοποιούνται χωρίς την εισήγηση από την επιτροπή χειρουργείου, αλλά και η μοναδική αναισθησιολόγος που θα παραυρίσκεται στα απογευματινά χειρουργεία είναι και η μοναδική που εφημερεύει στο νοσοκομείο, κι αυτό σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύεται, καθώς θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή για τα επείγοντα περιστατικά.

Να σημειωθεί πως στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών εργάζονται 3 αναισθησιολόγοι, από τις οποίες η μία έχει δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία και σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών σήμερα έχει εφημερία.

Η επιστολή της ΟΕΝΓΕ

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως τα απογευματινά χειρουργεία στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών γίνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Χειρουργείων.

«Έχουμε την πληροφορία ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) Τετάρτη 27/3 έχετε δρομολογήσει στη μονάδα σας την έναρξη «απογευματινών» επί πληρωμή χειρουργείων ΧΩΡΙΣ εισήγηση από την επιτροπή χειρουργείου (όπως απαραίτητα προβλέπεται από την σχετική ΚΥΑ) και με την εμπλεκόμενη Αναισθησιολόγο στο αυριανό πρόγραμμα εφημερίας της μονάδας (κάτι που ρητά απαγορεύεται από τη σχετική ΚΥΑ). Σας καλούμε να μην παρανομήσετε ώστε να μην αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε εναντίον σας ένδικα μέσα».