Η οδοντιατρική περίθαλψη στον κορμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα , Σταμάτη Βαρδαρό, είχαν ο πρόεδρος Αθανάσιος Κατσίκης, ο γενικός γραμματέας, καθηγητής Ιωάννης Τζούτζας και μέλη του Δ.Σ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

Αντικείμενα της συνάντησης ήταν:
-Οι θέσεις της ΕΟΟ επί του προσχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας περί πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
-Τα θέματα του Ινστιτούτου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης των Οδοντιάτρων.
-Η εφαρμογή του νόμου 4025 για τη χορήγηση των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος και των τίτλων ειδικότητας από την ΕΟΟ.
-Το θέμα της ειδικότητας της Χειρουργικής Στόματος.
-Το θέμα της επαναφοράς της Στoματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στην Οδοντιατρική.
-Η χορήγηση πρωτοξειδίου του αζώτου.

Οι νέες θέσεις του υπουργείου Υγείας
Για «πλήρη οδοντιατρική περίθαλψη και προσθετική αποκατάσταση σε παιδιά και ενήλικες» κάνει τώρα λόγο το υπουργείο Υγείας, μετά από τις παρεμβάσεις των οδοντιάτρων στη δημόσια διαβούλευση επί του προσχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στην αντιπροσωπεία της ΕΟΟ κείμενο με τις νέες ρυθμίσεις περί οδοντιατρικής, οι οποίες, όπως ο ίδιος δεσμεύθηκε, θα περιληφθούν ως αυτόνομα άρθρα στο νομοσχέδιο περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τα ως άνω νέα άρθρα θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
Σε κάθε οδοντιατρείο Κέντρου Υγείας απασχολείται η Οδοντιατρική Ομάδα, η οποία αποτελείται, κατ’ ελάχιστον, από τον/την οδοντίατρο και έναν βοηθό οδοντιατρείου ή νοσηλευτή/τρια. Μέλη της Οδοντιατρικής Ομάδας θεωρούνται οι οδοντοτεχνίτες, οι επισκέπτες Υγείας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό.

Κάθε οδοντιατρείο Κέντρου Υγείας βρίσκεται σε επιστημονική διασύνδεση με τα άλλα οδοντιατρεία των δομών της ΠΦΥ, τα οδοντιατρεία των νοσοκομείων, αλλά και τα Κέντρα Ειδικής Φροντίδας ανά ΥΠΕ.

Η Οδοντιατρική Ομάδα, με επικεφαλής τον οδοντίατρο, οφείλει να πραγματοποιεί οδοντιατρικό έλεγχο της στοματικής υγείας του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης (συνολικά 2.000 – 2.500 παιδιά ηλικίας 2 – 14 ετών) και να ενημερώνει τους γονείς για τα ευρήματα της εξέτασης, ενώ η Οδοντιατρική Ομάδα συνεργάζεται με την Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) του Κέντρου Υγείας, συμμετέχει σε προγράμματα αγωγής και προαγωγής της υγείας στον πληθυσμό και αναπτύσσει συνεργασίες με άλλους επαγγελματίες Υγείας, εκπαιδευτικούς κ.ά.

Η στελέχωση και ανάπτυξη των οδοντιατρείων των Κέντρων Υγείας ανά ΥΠΕ γίνεται με απόφαση του υπουργού.

Η ΕΟΟ επιμένει στις θέσεις της
Η Ε.Ο.Ο. ευελπιστεί ότι αυτή τη φορά το υπουργείο θα είναι συνεπές ως προς τις παραπάνω θέσεις του, τις οποίες θεωρεί ως δεσμευτικές. Η αντιπροσωπεία  επέμεινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στις θέσεις της:

-Υπογραφή συλλογικής σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της ΕΟΟ, με συγκεκριμένο τιμολόγιο, μετά από την αναγκαία ανακοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων, και κλειστό ετήσιο προϋπολογισμό.

Καθιέρωση βασικού πακέτου παροχών, το οποίο θα περιλαμβάνει εμφράξεις, εξαγωγές, ενδοδοντικές θεραπείες, φθορίωση, ουλίτιδα.

-Καθιέρωση ποσοστού ύψους 5% επί των δημοσίων δαπανών για τη Υγεία, το οποίο να αφορά την Οδοντιατρική.

-Καθιέρωση της ελεύθερης επιλογής θεράποντα.

-Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για την Οδοντιατρική για κάθε ασφαλισμένο.

-Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας, με αντικείμενο τον στρατηγικό σχεδιασμό.

-Ως υπεύθυνοι μονάδων Υγείας στα Κέντρα Υγείας να αναλαμβάνουν και οδοντίατροι.

Για την επίτευξη των ως άνω είναι αναγκαία η πρόσληψη νέων οδοντιάτρων και η ανανέωση του οδοντιατρικού εξοπλισμού. Ειδικά προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα Κέντρα Υγείας να αντιμετωπίζονται σε ειδικά κέντρα, τα οποία θα ιδρυθούν στις έδρες των περιφερειών (στοματολογικά, γναθοχειρουργικά, σχιστίες, ΑμεΑ).

Μετά τη συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ΕΟΟ κρίνει ότι σε ότι αφορά τους ελευθεροεπαγγελματίες οδοντιάτρους, θα ακολουθήσει διάλογος με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από την οποία το ΔΣ της ΕΟΟ έχει ζητήσει συνάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν