Τι υποσχέθηκε ο Υπ. Υγείας στα Διαγνωστικά Κέντρα για να λήξει η απεργία

  • Γιάννα Σουλάκη
Διαγνωστικά
Θετικά μηνύματα για τους ασθενείς προκύπτουν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στο Υπουργείο Υγείας, μεταξύ του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του Συντονιστικού των Διαγνωστικών Κέντρων.

‘Οπως όλα δείχνουν η κρίση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας σύντομα θα λάβει τέλος, καθώς οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων βγαίνοντας από τη μεσημεριανή έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, δήλωσαν ότι δεν θέλουν να ταλαιπωρήσουν περισσότερο τους ασθενείς.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί το απόγευμα, μετά από σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, υπό την προεδρία του προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη.

Τι έγινε στη συνάντηση

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, «κατέβαλε προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης στην παρούσα χρονική συγκυρία», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τους εκπροσώπους των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων, ότι ισχύουν τα κονδύλια που τους έχει υποσχεθεί για το 2019, δηλαδή 39 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν ως αύξηση στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ επανέλαβε και δεύσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι το 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας θα δοθεί στην πρωτοβάθμια.

Αναλυτικά οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας

1.Την προσαύξηση κατά 30 εκ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.

4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός , για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

Είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο καμία ρύθμιση που προϋποθέτει νομοθέτηση και έχει δημοσιονομικό κόστος. Άρα το βασικό αίτημα που είναι η προσαύξηση κατά 55 ελ. € του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 είναι ανέφικτο να ικανοποιηθεί. Μπορεί όμως να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις.

Η εισήγηση στην σύσκεψη στον ΙΣΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η λήξη της απεργίας, ενώ παράλληλα οι ιδιοκτήτες επιφυλάσσονται για μετά τις εκλογές, να επανέλθουν με δυναμική διεκδίκηση, όπως αυτή που επέδειξαν τις τελευταίες ημέρες, ασκώντας παράλληλα πίεση στην επόμενη κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτά τα οποία πέτυχαν με τις τελευταίες κινητοποιήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ