Όχι μόνο το «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης αλλά κι άλλα νοσοκομεία παραχωρούνται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σοκαρίστηκαν κάποιοι με την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων καθώς συμβολίζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορική μας μνήμη. Αλλά η παραχώρηση δημόσιων νοσοκομείων δεν συμβολίζει κάτι. Είναι το ξεπούλημα της υγείας και ευζωίας.

Η κυβέρνηση παραχωρεί στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.) και δημόσια νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, το 6.152 ακίνητο από τα συνολικά 10.119 που παραχωρήθηκαν με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2317 19 Ιουνίου 2018,  δεν είναι άλλο από το Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς». Έχει μάλιστα τον Κωδικό Αριθμό Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) 190442650001-0-0.

Η ΠΟΕΔΗΝ έκανε χθες την αποκάλυψη και δήλωσε ότι η έρευνα συνεχίζεται καθώς υπάρχουν και άλλα νοσοκομεία που παραχωρήθηκαν στο υπερταμείο μαζί με αρχαιολογικούς χώρους…

«Αν είναι δυνατόν. Ασύλληπτο!!! Ένα Νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκχωρείται για ξεπούλημα στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Τι σημαίνει αυτό; Ξεπουλιέται η Δημόσια Υγεία.
Να χαιρόμαστε μία αριστερή κυβέρνηση που ξεπουλάει τα πάντα», συνεχίζει τα σχόλια η ΠΟΕΔΗΝ.

Η δυσκολία στον εντοπισμό των νοσοκομείων

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχετικό ΑΠΟΦΑΣΗ_ΚΥΣΟΙΠ_2317_2018 δεν αναφέρει τι στεγάζεται σε κάθε κτήριο που παραχωρείται, ούτε που βρίσκεται, ούτε γενικά περί τίνος πρόκειται. Στο ΦΕΚ αναφέρονται μόνο κωδικοί. Κι άντε τώρα να εντοπίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος για ποιο κτήριο πρόκειται. Είναι όμως λογικό να υποθέσει κάποιος ότι μεταξύ των 10.000 κωδικών αφού εντοπίστηκε ένα νοσοκομείο, είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθούν αρκετά ακόμα.

Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων)

Με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» και με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 99 ετών, ιδρύεται τον Μάϊο του 2016 το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σκοπός του νέου Ταμείου θα είναι η διαχείριση και αξιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους που θα μεταβιβαστούν σε αυτό.

Μετά από συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, η Εταιρεία γνωστοποίησε τον περασμένο Απρίλιο το Στρατηγικό Σχέδιο 2018 – 2022 για την καλύτερη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Σε αυτό προβλέπεται και η αξιολόγηση των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών που έχει στο χαρτοφυλάκιο της.

Στην ΕΕΣΥΠ υπάγονται τρεις εταιρείες ως άμεσες θυγατρικές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ»), το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου («ΤΑΙΠΕΔ») και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου («ΕΤΑΔ»), καθώς και οι αποκαλούμενες «Λοιπές Θυγατρικές», που περιλαμβάνουν τις συμμετοχές του δημοσίου σε δημόσιες επιχειρήσεις όπως είναι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ (και οι θυγατρικές ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου και ΔΕΘ/HELEXPO. Επίσης, υπάγονται και οι εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Folli Follie ΑΕ, στις οποίες η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας.