Ο υπουργός Υγείας θυμήθηκε ότι υπάρχει αντικαπνιστικός νόμος- Νέα εγκύκλιος

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με μια εγκύκλιο ο υπουργός Υγείας έρχεται να μας θυμίσει σήμερα ότι υπάρχει νόμος του κράτους που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους! Και μάλιστα υπενθυμίζει ότι προβλέπονται και πρόστιμα!

Όχι μόνο οι δημοσιογράφοι που κάνουμε το ρεπορτάζ Υγείας, όχι μόνο γενικά οι άνθρωποι των ΜΜΕ αλλα όλοι οι Έλληνες έχουν ακούσει και έχουν διαβάσει ξανά και ξανά τα τελευταία 20 χρόνια ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, ότι το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει, ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει όσους επιλέγουν να μην φυσούν καπνό μέσα στους πνεύμονές τους, ότι υπάρχουν πρόστιμα…

Αλλά ουσία και πράξη καμία!

Τι αλλάζει λοιπόν που σήμερα ο κ. Ξανθός μας επισημαίνει με εγκύκλιό του ότι τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 50 ως 10.000 ευρώ;

Ποιος θα φοβηθεί που ο υπουργός Υγείας καλεί την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα να εντοπίζουν τους παραβάτες με ελέγχους;

Καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, ακόμα και νοσοκομεία, αυτοκίνητα με παραπάνω από έναν επιβαίνοντα και παιδιά στο εσωτερικό, χώροι εργασίας όπου τα τασάκια παίρνουν «φωτιά», συνεχίζουν τα ίδια όταν στην Τουρκία κανείς δεν ανάβει τσιγάρο μέσα σε κλειστό χώρο εδώ και παραπάνω από μια 10ετία!

Η εγκύκλιος

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ζητεί να ενταθούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο, καλώντας τα αρμόδια όργανα να επιδεικνύουν αυστηρότητα στην τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας . Ζητεί μάλιστα από την Αστυνομία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Λιμενικό Σώμα και τους επιθεωρητές Υγείας να προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους!

Ας θυμηθούμε λοιπόν για πολλοστή φορά που απαγορεύεται το κάπνισμα:

-Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.

-Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.

-Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων.

-Ως “εσωτερικός χώρος” νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενηοροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

-Σε όλους τους κλειστούς χώρους αναμονής.

-Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων για τους καπνιστές.

-Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.

-Στα παντός είδους κυλικεία.

-Στα παντός είδους Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

-Στους χώρους πώλησης προϊόντων καπνού αναρτάται σε εμφανές σημείο ένδειξη σχετικά με την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

-Εξαιρούνται καζίνο και νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τμ.  Στους χώρους αυτούς, μπορούν να δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρα.

Έλεγχοι και πρόστιμα

1/Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

2/ Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

3/ Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

4/ Στην τέταρτη υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

5/ Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

6/ Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

7/Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

8/ Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

9/Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.