Φεστιβάλ για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Φεστιβάλ για τη νόσο Αλτσχάιμερ διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 26-27 Σεπτεμβρίου 2026 η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Το διήμερο διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Νόσου Αλτσχάιμερ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Οι ώρες διεξαγωγής είναι από τις 11.00 το πρωί έως τις 21.00 μ.μ.
Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Το «Festival Alzheimer 2026», όπως τιτλοφορείται, φιλοδοξεί να αναδείξει:
- Τις σύγχρονες εξελίξεις γύρω από τη νόσο
- Τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης
- Τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
- Τον ρόλο της τεχνολογίας στις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και την καθημερινή υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.
Το κεντρικό μήνυμα της φετινής διοργάνωσης είναι: «Καινοτομία στην πρόληψη και διαχείριση της άνοιας».
Οι κύριοι άξονες συζήτησης αφορούν στην προσωποποιημένη και εξατομικευμένη πρόληψη, στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, στις νέες αιτιολογικές θεραπείες της νόσου Αλτσχάιμερ, στη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο των μη φαρμακευτικών θεραπειών και, φυσικά, στην υποστήριξη των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν:
- Επιστημονικές ομιλίες και συζητήσεις με διακεκριμένους επιστήμονες και ερευνητές
- Διαδραστικά εργαστήρια και σεμινάρια
- Δωρεάν τεστ μνήμης για άτομα άνω των 60 ετών με τη χρήση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων και εξειδικευμένων λογισμικών
- Επιδείξεις τεχνικών αποκατάστασης και αποτελεσματικής επικοινωνίας με τα άτομα που πάσχουν από άνοια, από εξειδικευμένους νευροεπιστήμονες
- Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού
- Παρουσιάσεις καινοτόμων εφαρμογών και τεχνολογιών υποστήριξης
Το παρών στο φεστιβάλ θα δώσουν οργανισμοί και φορείς για τη νόσο Αλτσχάιμερ από όλη τη χώρα.




