Ο Βασίλης Κικίλιας στον ΕΟΠΥΥ: «Καταργήσαμε επιτέλους τις ουρές της ντροπής για 2000 ασθενείς»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Στην παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για τη διάθεση ακριβών ογκολογικών φαρμάκων (ΦΥΚ) από τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς περιττή ταλαιπωρία των ασθενών με πολύωρες αναμονές στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προχώρησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σε μια απλή τελετή στο αμφιθέατρο του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη, παρουσία του προέδρου και της αντιπροέδρου του Οργανισμού, Συλλόγων Καρκινοπαθών και εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών, ο Βασίλης Κικίλιας εγκαινίασε, αλλά και παρουσίασε το νέο σχέδιο που θα εφαρμοστεί σταδιακά για όλες τις ασθένειες που απαιτούν ακριβές θεραπείες.

Η αρχή έγινε σήμερα με τις ακριβές ογκολογικές θεραπείες, που αφορούν σε 2.000 ασθενείς μόνο στην Αθήνα, ενώ στην ολοκλήρωσή του, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας προβλέπει:

  1. την επέκταση του μνημονίου συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές για όλες τις χρόνιες ασθένειες (σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματολογικά και σπάνια νοσήματα, κ.α.)
  2. τη χορήγηση ακριβών μη νοσοκομειακών φαρμάκων από το φαρμακείο της γειτονιάς, αλλά και
  3. την παράδοση των ακριβών μη νοσοκομειακών φαρμάκων στο σπίτι των ασθενών.

Η κα. Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ), δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

«‘Εχουμε ζητήσει εδώ και πολλά χρόνια από το Υπουργείο Υγείας οι ασθενείς να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους με τρόπο ώστε να μην επιβαρύνονται. Η σημερινή απόφαση του Υπουργείου να διατίθενται τα φάρμακα μέσω των ιδιωτικών κλινικών είναι ένα πολύ θετικό μέτρο και θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου και μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου, τόνισε:

«Χαίρομαι πάρα πολύ για τη σημερινή απόφαση του υπουργείου να διατίθενται τα φάρμακα και να τελειώσει η ταλαιπωρία των ασθενών. Το μόνο που θέλω να πω και στον υπουργείο και στον ΕΟΠΥΥ είναι αυστηρός έλεγχος, γιατί το πάρτι με τα φάρμακα έγινε επειδή οι ασθενείς εκχωρούσαν τα βιβλιάριά τους πολύ εύκολα και τα μολύβια των γιατρών έγραφαν άπειρα φάρμακα. ‘Ελεγχος, έλεγχος, έλεγχος!»

Βασίλης Κικίλιας: «Υπηρετούμε τον άνθρωπο και ειδικά τις ευαίσθητες ομάδες»

Από σήμερα, οι 2.000 καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε 21 ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, (και σε ακόμη 10 όταν επεκταθεί το μέτρο στην υπόλοιπη Περιφέρεια), θα μπορούν να εξουσιοδοτούν δύο υπαλλήλους της ιδιωτικής κλινικής (στην οποία κάνουν τη θεραπεία τους), οι οποίοι θα επιφορτίζονται την παραλαβή των φαρμάκων από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τη δική τους μέχρι σήμερα ταλαιπωρία. Οι υπάλληλοι των κλινικών θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε ειδικό γκισέ του ΕΟΠΥΥ.

«Ένα σημαντικό κομμάτι της ταλαιπωρίας των ογκολογικών καταρχάς ασθενών εξαλείφεται σήμερα. Μειώνονται οι εικόνες της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αισθητά με τα μέτρα που λάβαμε μέσα σε 2 μήνες και με τη συμφωνία που προχώρησε με τις ιδιωτικές κλινικές», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας και συμπλήρωσε:

«Έχουμε μια σειρά από μέτρα και βήματα τα οποία πρέπει να υλοποιήσουμε και φυσικά όχι μόνο για τα νοσοκομειακά φάρμακα, αλλά και για τα μη νοσοκομειακά. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, το επόμενο βήμα της προσπάθειάς μας, θα είναι προς την κατεύθυνση του να δίνονται αυτά είτε από τα φαρμακεία της επιλογής των ασθενών, είτε και κατ’ οίκον. Θέλω να επαναλάβω ότι στη δική μας φιλοσοφία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα το πώς υπηρετούνται οι πολίτες από το σύστημα. Το Υπουργείο μας είναι ανθρωποκεντρικό. Υπηρετούμε τον άνθρωπο και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες και η πρώτη μας αγωνία, μέριμνα και φροντίδα θα είναι για αυτούς».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας ‘Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, τόνισε ότι το μέτρο είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς, ενώ όπως είπε η διαδικασία δεν επιβαρύνει οικονομικά ούτε τους ασθενείς, ούτε τις κλινικές. Ωστόσο, ο κ. Σαραφιανός επεσήμανε ένα εμπόδιο που μπορεί να προκύψει στο μέλλον, εάν αποδειχθεί ότι η διαδικασία βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής των ασθενών στα ΚΕΠ είναι επιβαρυντική γι’αυτούς: «Θα φανεί στην πράξη τι θα γίνει, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο. Ίσως θα ήταν προτιμότερο οι εντολές των ασθενών προς της κλινικές να είχαν 6μηνη διάρκεια, ώστε να μην ταλαιπωρούνται κάθε φορά να πηγαίνουν στα ΚΕΠ»

Πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι το πρόβλημα δεν θα υφίσταται σε λίγους μήνες, με την ενεργοποίηση των άυλων συνταγών, μέτρο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου χρόνου.

«Αυτό που υποσχέθηκε ο υπουργός με τις άυλες συνταγές θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα και για τους ασθενείς και για τα νοσοκομεία», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος αναφέρθηκε στη σημασία του μέτρου και περιέγραψε και το χρονοδιάγραμμα του φορέα για την ενίσχυση των φαρμακείων του. ‘Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά άμεσα ολοκληρώνεται η επέκταση του φαρμακείου της Ομόνοιας, τέλη Οκτωβρίου μεταφέρεται το φαρμακείο του Γκύζη, επεκτείνεται το φαρμακείο της Καλλιθέας, ενώ θα δημιουργηθεί μια νέα δομή στο κέντρο της Αθήνας.

Καρκινοπαθείς: Καταγγέλλουν ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι των συλλόγων καρκινοπαθών κατήγγειλαν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, που παρατηρούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα το ογκολογικό σκεύασμα BLEOMYCIN, θέμα το οποίο είχε αναδείξει το iatropedia.gr τις τελευταίες ημέρες.

Δείτε επίσης – Σύλλογος Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ: Κινδυνεύουν καρκινοπαθείς από έλλειψη φαρμάκου σε “Αττικόν” και “Λαϊκό”

Η πρόεδρος της ΕΛΛ.Ο.Κ., κα. Καίτη Αποστολίδου, είπε χαρακτηριστικά:

«Εχουν σημειωθεί ελλείψεις φαρμάκων, για όλες τις μορφές καρκίνου, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης των νοσοκομείων, αλλά και ελλείψεις φαρμάκων της λίστας βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία είναι φάρμακα πάρα πολύ φθηνά αλλά έχουν έλλειψη γιατί δεν παράγονται πλεον. Αυτή τη στιγμή έχουμε έλλειψη, το γνωρίζει το υπουργείο και ο ΕΟΦ. Το BLEOMYCIN παραδείγματος χάριν έχει έλλειψη, αλλά δεν φταίει κάποιος γιατί δεν το αγόρασε, δεν έχουν οικονομικά κίνητρα πλέον οι εταιρείες να το παράγουν. Το πρόβλημα υπάρχει κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, ο ΙΦΕΤ προμηθεύτηκε, ήδη, 200 φιαλίδια από το BLEOMYCIN, τα οποία παραδόθηκαν στα νοσοκομεία, ώστε να καλυφθούν προσωρινά οι καρκινοπαθείς, που το έχουν ανάγκη για τις θεραπείες τους.