Ο θυμός μπορεί να σκοτώσει!

  • Iatropedia
Δεν χρειάζεται να θυμώνουμε –και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος γι’ αυτό: Οι εκρήξεις θυμού αυξάνουν κατά οκτώ φορές τις πιθανότητες μιας καρδιακής προσβολής!

Οι άνθρωποι που βιώνουν κρίσεις έντονου θυμού κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να υποστούν μια ξαφνική καρδιακή προσβολή, τονίζουν Αυστραλοί επιστήμονες οι οποίοι επιβεβαίωσαν την κοινή λογική: ο θυμός σίγουρα δεν κάνει καλό στην υγεία. Όπως έδειξε η μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ και του Royal North Shore Hospital, τα άτομα που υπερβαίνουν τακτικά συγκεκριμένα όρια θυμού έχουν 8,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή μέσα στις επόμενες δύο ώρες.

Το στρες ανέκαθεν ενέτεινε τους κινδύνους ψυχικών και καρδιαγγειακών παθήσεων όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, η σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων και η αυξημένη πήξη είναι η τέλεια συνταγή για καρδιακή προσβολή, επισημαίνουν. Αναλύοντας περιστατικά ατόμων που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με το ερωτηματικό της καρδιακής προσβολής, όσοι αποδείχθηκε ότι είχαν όντως υποστεί απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης επιπέδων θυμού. Οι απαντήσεις έδειξαν ότι 48 ώρες πριν το συμβάν οι ασθενείς είχαν φθάσει στο 5 της επταβάθμιας κλίμακας θυμού, όπου είχε ορισθεί ως η απαρχή «έντονου θυμού».

Άλλοι ασθενείς είχαν φθάσει το ίδιο επίπεδο μέσα σε τέσσερείς ώρες πριν εκδηλωθεί το επεισόδιο. Οι συχνές κρίσεις έντονου θυμού καθίστανται προοίμιο καρδιακής προσβολής όταν παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες –που συνήθως παίζουν– όπως το άγχος, η κατάθλιψη και τα πλείστα προβλήματα υγείας που συνήθως ακολουθούν. Όπως συνιστούν, η διαχείριση του θυμού μας και η στρατηγική έξοδος από μια φορτισμένη έως εκρηκτική κατάσταση μπορούν να μας απομακρύνουν από το κατώφλι των επειγόντων περιστατικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θυμός: συμβουλές για …ασφαλή ξεσπάσματα – τι γράφει το mail του θυμού