Ο στρατός και η πυροσβεστική στο ΕΚΑΒ: Συγκλίσεις και συγκρούσεις για τα μεικτά πληρώματα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΚΑΒ
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η κυβέρνηση θέτει στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ, 200 μόνιμα στελέχη του στρατού και της πυροσβεστικής για την ενίσχυσή του.

Επίσπευση του μέτρου μεικτών πληρωμάτων στο ΕΚΑΒ, με τη συμβολή οδηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Δείτε επίσης – Ο Κ. Μητσοτάκης στο Υπουργείο Υγείας: Με ΠΝΠ τα μεικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ

Τα απανωτά τραγικά περιστατικά που προηγήθηκαν τον προηγούμενο μήνα με καθυστερήσεις στις αφίξεις ασθενοφόρων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή συνανθρώπων μας, ανέδειξαν την ανάγκη αύξησης του αριθμού των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, ώστε τα ασθενοφόρα να βρίσκονται στους δρόμους 24 ώρες το 24ωρο και να εξυπηρετούν τους πολίτες, η ζωή των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της επισκεψιμότητας στα νησιά και τα τουριστικά μέρη δημιουργεί συνθήκες υψηλού κινδύνου για την πρόκληση νέου σοβαρού “ατυχήματος”, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους ξένους επισκέπτες.

Όπως αποκάλυψε εδώ και μέρες το iatropedia.gr, ιδιαίτερη βαρύτητα στην στελέχωση θα δοθεί σε περιοχές στις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν οι κεντρικοί Τομείς του ΕΚΑΒ.

Μετά από ολιγοήμερη εκπαίδευση, οι οδηγοί του στρατού και της Πυροσβεστικής θα κληθούν να επανδρώσουν τα πληρώματα των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, σε τουριστικές περιοχές όπως είναι π.χ. τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Χίος, Σάμος), τα νησιά των Κυκλάδων, (Αμοργός και Σίφνος), την Αρεόπολη και η Ιθάκη.

Δείτε επίσης: Αυτό είναι το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΚΑΒ: Πώς θα συμβάλει ο στρατός και η πυροσβεστική στα νησιά

Μητσοτάκης: “Προσωρινό μέτρο”

“Προφανώς αυτό δεν είναι υποκατάστατο για την μόνιμη παρέμβαση που πρέπει να κάνουμε στο ΕΚΑΒ”, εξήγησε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, έως ότου δρομολογηθούν οι προσλήψεις διασωστών που έχουν εξαγγελθεί.

«Είναι μια άμεση λύση, η οποία δημιουργεί μία κατάσταση η οποία είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε ως προς τους χρόνους επέμβασης, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα υποκαταστήσει τη μόνιμη λύση, η οποία είναι ο βασικός μας στόχος και θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε:

«Ποια είναι η μόνιμη λύση; Είναι η πρόσληψη παραπάνω προσωπικού, η καλύτερη διαχείριση αυτού του προσωπικού και συνολικά η ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Υπάρχουν οχήματα ― το είδαμε τους προηγούμενους μήνες εν μέσω των δύο εκλογικών διαδικασιών με τραγικά δυστυχώς αποτελέσματα ― τα οποία, ενώ είχαν διατεθεί, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν», σημείωσε.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην Υγεία: “Επικίνδυνη η λύση για τους ασθενείς”

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, όσοι υποστηρίζουν πώς η κυβέρνηση επέλεξε να καλύψει τα κενά της στελέχωσης στο ΕΚΑΒ καταφεύγοντας στη λύση ενός κατεπείγοντος νόμου -με τη μορφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)- για την κάλυψης μιας, όχι και τόσο απρόβλεπτης ανάγκης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνει, συγκεκριμένα, πως το μέτρο αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ, καθώς αυτό αποδείχθηκε με παρεμφερή νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

«Πρόκειται για την ίδια πρόχειρη συνταγή», λένε οι εργαζόμενοι στην Υγεία σχολιάζοντας τον παλαιότερο νόμο.

Το άρθρο 78 του Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ Α 21/21-2-2016) προέβλεπε πως Οδηγοί Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας, στις περιοχές όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας τα οποία δεν διαθέτουν προσωπικό για τη λειτουργία των ασθενοφόρων τους ή που το προσωπικό τους δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη μεταφοράς ασθενών, δύναται να χρησιμοποιηθεί είτε προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος είτε προσωπικό των Ο.Τ.Α. που να οδηγεί τα ασθενοφόρα τα οποία ανήκουν στο Κέντρο Υγείας, κατόπιν αιτήματος.

«Η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με έκδοση ΠΝΠ για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την πυροσβεστική και τις ένοπλες δυνάμεις», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε επίσης – Ξεκινά “καυτή” περίοδος για την Υγεία: Ο πρώτος νόμος Χρυσοχοΐδη και οι αλλαγές στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων

Ο Μιχάλης Γιαννάκος με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό υποστηρίζει μάλιστα, πως κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο.

«Η ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα είναι άστοχη και κυρίως ανεπαρκής, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό», αναφέρει και προσθέτει πώς μόνο με μόνιμες προσλήψεις από την δεξαμενή των χιλιάδων αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και την μονιμοποίηση των επικουρικών θα μιλάμε για ενίσχυση:

«Η ίδια η πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα διασώστης-πλήρωμα ασθενοφόρου μέσω της απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ. Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό. Αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσης του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του, θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι σοβαρό εμπόδιο για την μόνιμη στελέχωση του ΕΚΑΒ με προσωπικό είναι οι χαμηλοί μισθοί, αλλά και το υψηλό κόστος διαβίωσης στις νησιωτικές περιοχές. Κι αυτά τα προβλήματα αναμένεται να τα βρει μπροστά της η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

“Θα προκληθούν κενά στη δασοπυρόσβεση”

Την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), επισημαίνονταςπαράλληλα, πως οι δανεικοί πυροσβέστες και στρατιωτικοί ως πληρώματα ασθενοφόρων, θα λείψουν από την πυροπροστασία και την άμυνα της χώρας.

“Η κίνηση αυτή θα έχει ως άμεση συνέπεια την περαιτέρω συνειδητή, σχεδιασμένη και διαχρονική υποβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και κατ’ επέκταση την ανεπαρκή προστασία του λαού από πυρκαγιές και άλλες καταστροφές”, σημειώνουν οι πυροσβέστες.

Έναν απρόβλεπτο σύμμαχο στους σχεδιασμούς της βρήκε η κυβέρνηση από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει -μεταξύ άλλων- πως η λύση των μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ είναι λύση ανάγκης για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «είναι επείγουσα η ανάγκη προσλήψεων με σύγχρονη παροχή κινήτρων, χωρίς άλλη αναβολή».