Μητσοτάκης στο Υπουργείο Υγείας: Με ΠΝΠ θα νομοθετηθούν τα μεικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ

  • Γιάννα Σουλάκη
προγραμματικές
Την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων που πραγματοποιεί σε όλα τα κρίσιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου υπουργεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε για περισσότερο από μιάμιση ώρα, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Και συγκεκριμένα, με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τους δύο υφυπουργούς Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο και τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση απόφαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την δημιουργία μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Το στοίχημα της Υγείας θα το κερδίσουμε όλοι μαζί», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «οι πολίτες πρέπει να δουν άμεσα το έργο της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης», αλλά και ειδικότερα και την κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας όλης της χώρας.

 «Έχουμε στα χέρια μας τον μπλε φάκελο που περιγράφει τις δεσμεύσεις και τις δράσεις ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε το βαθμό πρόσβασης, εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης των Ελλήνων πολιτών από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη έδωσε σαφείς οδηγίες για τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις. Η δική μας δέσμευση, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, την ευθύνη της οποίας αναλάβαμε με μεγάλη τιμή, αλλά και με μεγάλη αποφασιστικότητα, είναι να αφοσιωθούμε και να εργαστούμε σκληρά για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων.», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης .

«Εθνικό στοίχημα» ένα ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική» την πρώτη σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ευχήθηκε στο πολιτικό προσωπικό της Αριστοτέλους «καλή δύναμη και καλή επιτυχία».

Πρόσθεσε δε πως όλοι μαζί έχουν αναλάβει ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα: «η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει ένας αναλυτικός και λεπτομερής προγραμματισμός για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και οι οποίες έχουν περιγραφεί αναλυτικά στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη να προσθέσουμε τακτικές προσλήψεις στο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και να αναμορφώσουμε ριζικά υποδομές υγείας», τόνισε.

Στις δηλώσεις του ζήτησε «ταχύτητα» στις δράσεις που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην κτιριακή αναδιαμόρφωση των Νοσοκομείων των Κέντρων Υγείας και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

«Τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα νέα Κέντρα Υγείας θα αρχίσουν σύντομα να παραδίδονται στα νοσοκομεία και να μπορούν πραγματικά οι πολίτες να βλέπουν ότι υπάρχει μια διαφορά στην καθημερινότητά τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης «Πρέπει άμεσα να καλύψουμε τις ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ»

Στην κορυφή της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την αντιμετώπιση κατεπειγόντων θεμάτων, όπως το ζήτημα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, στο οποίο όπως είπε, αποδέχτηκε την εισήγηση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα «ακόμη και σήμερα κατά πάσα πιθανότητα», όπως είπε, στην έκδοση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Αυτή θα θέσει στη δυνατότητα του Υπουργείου Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ, την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Έτσι ώστε άμεσα, εντός του καλοκαιριού, να καλύψουμε ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους μήνες».

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η παρέμβαση αυτή δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τις μόνιμες λύσεις που πρέπει να υπάρξουν για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, και για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Τέλος, συζητήθηκαν ορισμένες «εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες» τόνισε ο πρωθυπουργόςτις οποίες κατέθεσε το Υπουργείο και οι οποίες σύντομα θα μπορούν να υλοποιηθούν, ώστε «οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών και όχι των επομένων ετών να δουν ήδη μία σημαντική διαφορά στην ταχύτητα, αλλά και στην ποιότητα, απόκρισης των υπηρεσιών οι οποίες έχουν να κάνουν με την άμεση βοήθεια».

Φυσικά δεν έμειναν εκτός συζήτησης η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η πρόληψη και η ψυχική υγεία, που αποτελεί για την κυβέρνηση κεντρική προτεραιότητα και γι’ αυτό παραμένει ως ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Υγείας.

«Θα έχουμε την ευκαιρία, στις προγραμματικές δηλώσεις, ο Υπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου να τοποθετηθούν πολύ πιο αναλυτικά. Θέλω να επαναλάβω μόνο ότι και εγώ προσωπικά, όπως έχουμε συζητήσει, θα παρακολουθώ σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο την οποία θα επιτυγχάνουμε. Το ξαναλέω: είναι ένα στοίχημα για όλους μας, όλοι μαζί θα το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, γιατί οι Έλληνες πολίτες αξίζουν μια καλύτερη δημόσια υγεία και θα την έχουν», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.