Ο πόλεμος των αντιγράφων!

  • Iatropedia
Συνεχίζεται και στη βουλή πια η διαμάχη για τα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα. Οι γιατροί μέσω του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) επικαλέσθηκαν δημοσίευση του τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ που έκανε λόγο για αλλεργικό σοκ που προκάλεσαν ενδοφλέβια γενόσημα σε ασθενή.

Στη συζήτηση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του ΥΥΚΑ που αφορά τα νέα μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική που προωθούνται στο πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης κάλεσε τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να αναλάβει την ευθύνη του για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, λέγοντας:

«Τονίζουμε ότι τα ενέσιμα, σύμφωνα με τη φαρμακολογία, χρειάζονται ειδικές προδιαγραφές παρασκευής, με απόλυτα άσηπτες συνθήκες των εργαζομένων αφενός, και αφετέρου, χρειάζονται ειδικά συστήματα ελέγχου. Ας μας απαντήσει ο κος Υπουργός, τα ενέσιμα γενόσημα που προμηθεύτηκαν τα νοσοκομεία, εάν έχουν ελεγχθεί επαρκώς ώστε να μη θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, ας μας απαντήσει που κατασκευάζονται και πού ελέγχονται; ……»

Επίσης, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του κου Σουλιώτη, αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, προς τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, ο οποίος είχε θέσει εμμέσως το ζήτημα των ελέγχων «..η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θέλει προσοχή και συνδέεται με την έννοια της ευθύνης των επαγγελματιών υγείας, εφόσον εφαρμοστεί. Θα ήταν προτιμότερη μια πιλοτική εφαρμογή πριν τη λήψη οριστικής απόφασης…»

Οι γιατροί δηλώνουν μέσω του ΙΣΑ ότι θα αντισταθούν όπως έκαναν μέχρι τώρα, με κάθε μέσο και τρόπο, με όλες τις υπαρκτές νομικές δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα, με συνεχή ενημέρωση της κοινής γνώμης για «τα ανθυγιεινά μέτρα της Κυβέρνησης, με δυναμικές κινητοποιήσεις και σύντομα θα επαληθευτεί ότι υγεία με γιατρό στη γωνία δεν γίνεται».

Ο ΙΣΑ ζητά:

-Κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή να μη δίδεται από τα φαρμακεία.

-Η χορήγηση του κάθε σκευάσματος που συνιστά το θεραπευτικό σχήμα του ασθενή αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του θεράποντος ιατρού. Η αλλαγή της συνταγογραφούμενης αγωγής από φαρμακοποιούς συνιστά παράνομη άσκηση της φαρμακευτικής πράξης και αντίκειται στη φαρμακευτική και στην ιατρική νομοθεσία

-Ο ΙΣΑ είναι υπέρ των ελεγμένων επώνυμων γενοσήμων, και κυρίως αυτών που παράγονται από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία. Απεναντίας, καταγγέλλει ωε επικίνδυνη για τη ζωή των πολιτών και επιβαρυντική για την οικονομία του κράτους τη χρήση αναποτελεσματικών αντίγραφων γενοσήμων φαρμάκων που εισάγονται χωρίς έλεγχο από χώρες του Τρίτου Κόσμου.