Ο Ν. Μανιαδάκης μηνύει τους προστατευόμενους μάρτυρες – Δήλωση του Φ. Δεστεμπασίδη

  • Γιάννα Σουλάκη
Novartis
Μήνυση εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμο Σαράφη" κατέθεσε ο τρίτος -μέχρι πρότινος - προστατευόμενος μάρτυρας, και πλέον κατηγορούμενος Νίκος Μανιάδάκης. "Δεν είμαι ούτε η Κελέση, ούτε ο Σαράφης", απαντά το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Μήνυση κατέθεσε σήμερα ο Νίκος Μανιαδάκης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών σε βάρος των δύο άλλων προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, Αικατερίνης Κελέση και Μάξιμου Σαράφη.

Ο Νίκος Μανιαδάκης ο οποίος από προστατευόμενος μάρτυρας, κατέστη κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis στρέφεται κατά των δύο άλλων μαρτύρων για τα αδικήματα της της παθητικής δωροδοκίας για το αδίκημα «της ψευδορκίας (224 παρ.2-1), της ψευδούς καταμηνύσεως (αρθρ.229 παρ.2ΠΚ) και της συκοφαντικής δυσφημίσεως (362 και 363 ΠΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη, οι καταθέσεις τους, που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παθητική δωροδοκία, με ζημία άνω των 150.000 ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου «βρίθουν ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών» και μάλιστα κατανομάζει τους δύο μάρτυρες επισημαίνοντας ότι «είτε από αμέλεια είτε από κακό συγχρονισμό της διαδικασίας λήψης καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες, είχαμε λάβει άπαντες γνώση της ταυτότητας ενός εκάστου από εμάς».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο των δύο προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίοι έχουν δώσει καταθέσεις και στις αμερικανικές αρχές, καθώς το αμερικανικό δίκαιο προβλέπει το δικαίωμα αποζημίωσης από 10% έως 30% του προστίμου, κάτι που προσκρούει στο ελληνικό δίκαιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιαδάκης τονίζει ότι ο Μάξιμος Σαράφης στις πρώτες του καταθέσεις δεν είχε κάνει καμία αναφορά στο πρόσωπο του ενώ η Αικατερίνη Κελέση βρίσκεται σε έντονη δικαστική διαμάχη με τον πρώην μεγαλοστέλεχος της Novartis Ελλάς, Κωνσταντίνο Φρουζή κι ως εκ τούτου τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία των καταθέσεων της.

Απάντηση του Φ.Δεστεμπασίδη: «Δεν με λένε Μάξιμο Σαράφη, ούτε Αικατερίνη Κελέση»

Ενας εκ των δύο -τους οποίους στη μήνυσή του ο Νίκος Μανιαδάκης κατονομάζει ως «προστατευόμενους μάρτυρες»- το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αρνείται την εμπλοκή του με την υπόθεση:

«Ο γνωστός τοις πάσι και μη εξαιρετέος για την ποιότητά του κ. Νίκος Μανιαδάκης, «υπηρέτης» συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, επιχειρεί να με στοχοποιήσει δια μέσω μηνύσεώς του για εμφανείς λόγους.

Υπενθυμίζω ότι ο Νίκος Μανιαδάκης είναι εκείνος που ως προστατευόμενος μάρτυρας των Ελληνικών Αρχών (με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου») κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα σχετικά με την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis.

Σήμερα ως κατηγορούμενος είναι στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με αυτούς που κατήγγειλε ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, όταν διεκδικούσε -όπως ο ίδιος ομολογεί στο δικόγραφό του- αμοιβή από τις Αμερικανικές Αρχές, για όσες πληροφορίες έδινε σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση Novartis.

Ουδέποτε τον συνάντησα και συνομίλησα μαζί του είτε στη ΓΑΔΑ είτε στους διαδρόμους της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως δολίως ισχυρίζεται.

Για άλλη μια φορά δηλώνω πως δεν ονομάζομαι ούτε «Μάξιμος Σαράφης», ούτε «Αικατερίνη Κελέση», αλλά Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Ως Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης θα τον αντιμετωπίσω ενώπιον της Δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας την ποιότητα και το ήθος του ανδρός».