Ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε εκδήλωση ΠΟΥ – Υπ. Υγείας: «Με τη μέθοδο ΚΑΡΠΑ σώζονται ανθρώπινες ζωές»

  • Γιάννα Σουλάκη
Χρυσοχοΐδης
Πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών στην παροχή ΚΑΡΠΑ παρακολούθησε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Με αφορμή την εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με τίτλο «Save a Life, Learn Cardiopulmonary Resuscitation» (Σώσε μία ζωή. Μάθε ΚΑΡΠΑ) που διοργανώνουν το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ Αθηνών και ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), ο κ. Χρυσοχοΐδης παραβρέθηκε σε εκδήλωση εκπαίδευσης εθελοντών.

«Μέσα από τη διαδικασία της Καρδιαναναπνευστικής Αναζωογόνησης μπορούμε να σώσουμε ζωές», σημείωσε σε δήλωσή του.

Βασικός στόχος της διοργάνωσης ήταν και η παροχή εκπαίδευσης στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Μάλιστα, εθελοντές από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έκαναν επίδειξη ΚΑΡΠΑ σε «κούκλα προσομοίωσης» ώστε να μάθουν στους πολίτες πώς γίνεται η διαδικασία.

«Νομίζω πως, επειδή είναι οριοθετημένα κάποια πράγματα χρειάζεται να εξοπλίσουμε τα υπουργεία, τις υπηρεσίες και γενικά όπου χρειάζεται πολύς κόσμος, με απινιδωτές και ταυτόχρονα με εθελοντές, οι οποίοι θα είναι εκπαιδευμένοι και θα μπορούν να σώσουν ζωές. Πραγματικά, υπάρχει η δυνατότητα σε ποσοστό πάνω από 60% να σώζονται, με τη μέθοδο της ΚΑΡΠΑ, ανθρώπινες ζωές«, τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Υγείας εξήρε τη μεγάλη σημασία της εκπαίδευσης περισσότερων εθελοντών στην παροχή ΚΑΡΠΑ, ως ένα βασικό κομμάτι της ασφάλειας των ασθενών και της υλοποίησης ολοκληρωμένων πολιτικών στον τομέα της Υγείας.

«Όσοι πιο πολλοί πολίτες-εθελοντές εκπαιδευτούν για να μπορούμε να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή, τόσο πιο σημαντικό θα είναι και από πλευράς ανθρώπινης αλληλεγγύης όσο και από πλευράς δημόσιας υγείας», επισήμανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο εθελοντισμός στην υπηρεσία της ασφάλειας των ασθενών

Το μήνυμα του εθελοντισμού για την ασφάλεια των ασθενών αποτέλεσε κομβικό μήνυμα της εκδήλωσης που οργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασθενών 2023, η οποία ήταν αφιερωμένη στο θέμα «Engaging Patients for Patient Safety».

Χρυσοχοΐδης

Για το Υπουργείο Υγείας το θέμα της ασφάλειας του ασθενούς είναι καθημερινή προτεραιότητα, σημείωσε ο Υπουργός υγείας:

«Ήδη κάλεσα τους εθελοντές της ομάδας μαζί με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να έρθουν κοντά μας και να οργανώσουμε ένα σχέδιο δράσης. Και πιστεύω ότι μαζί με το Γραφείο του Ασθενών που δημιουργήσαμε στο υπουργείο Υγείας, που έχει ως στόχο να συνδεθεί με όλες τις μεγάλες οργανώσεις ασθενών για να αποτελέσουν κι αυτοί μέρος της μεγάλης αλλαγής που χρειάζεται το σύστημα της δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κτίσουμε και στο επίπεδο της πρόληψης, αλλά και στο επίπεδο της νοσηλείας, της θεραπείας, ένα από τα καλύτερα συστήματα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας», κατέληξε.