Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργείο Υγείας: Θα ζητήσει επίσπευση του κυβερνητικού έργου

  • Γιάννα Σουλάκη
Μητσοτάκης
Στην επίσπευση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που προχωρούν με ρυθμούς “χελώνας” στην Υγεία, αναμένεται να εστιάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνάντηση εργασίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη (03/07/24) στις 10.00 π.μ. μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, με αντικείμενο τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να “τρέξουν” στον τομέα της Υγείας από τώρα και στο εξής, με στόχο την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών στο ΕΣΥ.

Η συνάντηση αυτή έρχεται -και όχι τυχαία- σε συνέχεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του στο Λαϊκό Νοσοκομείο το απόγευμα της Δευτέρας (01.07.24), όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνοδεία του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα ΤΕΠ και στους θαλάμους νοσηλείας του Νοσοκομείου, να συναντηθεί με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους, αλλά και να συνομιλήσει με τους ίδιους τους ασθενείς και να ακούσει τα προβλήματά τους.

Δείτε επίσης: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λαϊκό Νοσοκομείο την ώρα της εφημερίας

Διαπιστώνοντας και ιδίοις όμμασι την εικόνα στις εφημερίες του ΕΣΥ, ουσιαστικά ο πρωθυπουργός έριξε τις πρώτες “τροχιοδεικτικές βολές” στην πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους αναφορικά με το που θα πρέπει να δοθεί η βαρύτητα.

Είναι γεγονός πως η Δημόσια Υγεία και τα παράπονα των πολιτών για το ΕΣΥ εκτιμήθηκε ότι περιλαμβάνονται στο «μήνυμα της κάλπης» από τα πρόσφατα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και για τον λόγο αυτό η Υγεία βρίσκεται ψηλά στην πρωθυπουργική ατζέντα.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως για την επίσκεψή του στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο Πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει κανέναν, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης εκείνη την ώρα βρισκόταν στο Πολεμικό Μουσείο, όπου εξελίσσονταν οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών Α. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή.

Δείτε επίσης: Στο Υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα ζητήσει από την πολιτική ηγεσία

Που “πονάει” η Υγεία

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο στην οδό Αριστοτέλους ακριβώς ένα χρόνο μετά την περσινή του επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, στις 4 Ιουλίου 2023.

Αν και ο υπουργός Υγείας έχει αλλάξει και ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει διαδεχθεί στον υπουργικό θώκο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το κυβερνητικό έργο θα πρέπει να έχει συνέχεια. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ενημέρωση για τα πεπραγμένα του τελευταίου χρόνου, για τις εκκρεμότητες και τα “καυτά” θέματα που σημειώνουν αργή πρόοδο, αλλά και για όλα εκείνα που φαίνεται να παρουσιάζουν εικόνα στασιμότητας.

Είναι γεγονός πως το ΕΣΥ “νοσεί” από τις ελλείψεις προσωπικού, τα ράντζα και τις μεγάλες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), εκεί όπου ουσιαστικά αντανακλάται σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα της έλλειψης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό πως αν είχε ολοκληρωθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, θα είχε συμβάλλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων νοσοκομείων, όμως, οι διαδικασίες έχουν ουσιαστικά “παγώσει” εξαιτίας της απροθυμίας των γιατρών να στελεχώσουν το εγχείρημα.

Δείτε επίσης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργείο Υγείας: Οι προτεραιότητες και οι κατευθυντήριες γραμμές

Σε άλλες μεταρρυθμίσεις, εκκρεμεί ο πολύπαθος νέος Υγειονομικός Υγείας και κυρίως η στελέχωση των νοσοκομείων με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, πρόβλημα που επηρεάζεται και από τις δραματικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.

Αν και γίνεται τελευταία μια νέα προσπάθεια αντιμετώπισης των κενών, με νέο νόμο που θα φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών έως το τέλος Ιουνίου και θα προβλέπει την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης. από 2 χρόνια που ισχύει σήμερα, στους 6 μήνες.

Δείτε επίσης – ΑΣΕΠ: Έρχονται ριζικές αλλαγές από τον Ιούνιο

Τι προχώρησε και τι όχι κατά τον τελευταίο χρόνο

Να υπενθυμίσουμε πως στον οδικό χάρτη για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, που είχε θέσει στην περσινή του επίσκεψη και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε βάλει ψηλά το θέμα της στελέχωσης και της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία στην κατεύθυνση της παροχής “δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες”, ακόμη κι όταν αυτές παρέχονται από ιδιώτες, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ένα θέμα που προχώρησε και υλοποιήθηκε με καλά αποτελέσματα από πέρυσι μέχρι φέτος είναι η επίσπευση στην εξυπηρέτηση της λίστας αναμονής για επεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με την καθιέρωση του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ζητήσει μάλιστα σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη ταχύτερη υλοποίηση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στους πολίτες.

Είναι πάντως γεγονός, πως τα έργα που προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα σήμερα στην Υγεία είναι κυρίως αυτά που χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι η ανακαίνιση κτιρίων και η ανανέωση ιατροτεχνολογικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, αλλά και τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου “Σπύρος Δοξιάδης”.

Σε όλα τα παραπάνω προβλήματα, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει επίσπευση στην επίλυση των προβλημάτων και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις παντού, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη.