Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τομέας Υγείας της ΝΔ παρουσιάζουν το πρόγραμμα- Δείτε ζωντανά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σήμερα Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία.

Το πρόγραμμα όπως έχει αποκαλύψει εδώ και εβδομάδες το iatropedia, βασίζεται σε τρεις άξονες που αφορούν την πρόληψη, τις υπηρεσίες που βελτιώνουν τη ζωή του πολίτη και τη μέριμνα για εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι μακροχρόνια άνεργοι.

Παρακολουθήστε εδώ την εκδήλωση:
https://www.facebook.com/neadhmokratia/videos/289240538410607/?notif_id=1550911777239882&notif_t=live_video_share

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Iatropedia αποκαλύπτει τους βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία

Στον τομέα της πρόληψης το όνομα που δίνει η ΝΔ στο πρόγραμμά της δίνει το όνομα Σπύρου Δοξιάδη. Θα υπάρχουν δράσεις και καμπάνιες για τον καρκίνο, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τη στοματική υγεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα θεσμοθετήσει την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε καρκινοπαθείς και άτομα με αναπηρία, ενώ έχει τονίσει ότι θα εφαρμοστεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος.

Εξάλλου, στη ΝΔ έχουν σχεδιάσει ένα νέο σύστημα οργάνωσης και διοίκησης των νοσοκομείων και υποστηρίζουν ότι θα υπάρχει σεβασμός στα χρήματα των φορολογούμενων, τη διοίκηση θα αναλάβουν τεχνοκράτες της υγείας, και όχι, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «φίλοι των υπουργών με βουλκανιζατέρ ή πλαστά πτυχία».

Το πρόγραμμα για την υγεία δίνει έμφαση σε επιμέρους πολιτικές για τον καρκίνο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας και τη συνεργασία του δημοσίου συστήματος υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Σημαντική, εξάλλου, είναι η αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων των νοσοκομείων και η στοχευμένη πρόσληψη προσωπικού, καθώς και κάλυψη των ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής.

Έτσι, η ΝΔ στοχεύει να προχωρήσει ως κυβέρνηση στη διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση νοσοκομειακών μονάδων και την προμήθεια εξοπλισμού. Επίσης, στην υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους σε βάθος διετίας, αλλά και σε στοχευμένες προσλήψεις σε κλάδους όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη (π.χ. νοσηλευτές, προσωπικό ΜΕΘ ή στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας). Τέλος, στην άμεση λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων κατά 35% σε βάθος πενταετίας.

Ειδικά για τα δημόσια νοσοκομεία, βασικοί στόχοι του προγράμματος για την Υγεία είναι η ελαχιστοποίηση της αναμονής για ΜΕΘ και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η αλλαγή του συστήματος εφημεριών, ο περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργεία κτλ. Προς τούτο, όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα λειτουργούν με στόχο και κριτήρια διοίκησης που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ όσα χρήματα εξοικονομούνται, θα «επανεπενδύονται» στο δημόσιο σύστημα υγείας.