Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για την επόμενη πανδημία, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
πανδημία
Δεν έχει ακόμα υπογραφεί από όλα τα κράτη ούτε καν η Συνθήκη Πανδημικής Ετοιμότητας του ΠΟΥ.

Ο πλανήτης δεν είναι έτοιμος για την επόμενη πανδημία, η οποία θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από αυτή που μόλις βιώσαμε, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως δεν έχουν υπογράψει όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες την  Συνθήκη Πανδημικής Ετοιμότητας (Pandemic Preparedness Treaty) του ΠΟΥ. Η συνθήκη καταρτίστηκε από τον ΠΟΥ σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η επόμενη πανδημία.

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε ειδική εκδήλωση που διεξήχθη πλαίσιο του Παγκόσμιου  Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός.

«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι υπάρχουν ιοί, υπάρχουν παθογόνα, θα υπάρξουν συρροές κρουσμάτων. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για να τα περιορίσουμε; Πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τις συρροές του μέλλοντος να εξελιχθούν σε πανδημία;», είπε ο Dr. Shyam Bishen, επικεφαλής του Κέντρου Υγείας & Περίθαλψης του WEF.

«Η πανδημική συμφωνία είναι το κλειδί για να προετοιμαστούμε καλύτερα και να αντιμετωπίσουμε τη νόσο Χ που θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία. Η συμφωνία αυτή μπορεί να ενοποιήσει όλα τα βιώματα που είχαμε, τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε και τις  λύσεις που αναπτύξαμε», είπε ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Η νόσος Χ είναι η ονομασία που έχει δώσει ο ΠΟΥ σε ένα υποθετικό παθογόνο μικροοργανισμό που θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία. Στο χειρότερο σενάριο, το παθογόνο αυτό μπορεί να σκοτώσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Κοινός εχθρός

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κοινό εχθρό. Εάν δεν υιοθετήσουμε μία κοινή αντίδραση, θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα που είδαμε με την COVID», τόνισε ο Dr. Ghebreyesus.

Επισήμανε ακόμα πως «αν δεν τα καταφέρει η δική μας γενιά, που βίωσε από πρώτο χέρι μια πανδημία, δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρει η επόμενη. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για την επόμενη πανδημία. Έχουν  όμως γίνει κάποια θετικά πρώτα βήματα που κάναμε όλοι μαζί και μπορούν να μας προετοιμάσουν καλύτερα».

Η Συνθήκη Πανδημικής Ετοιμότητας είναι ανοιχτή σε τροποποιήσεις από τους παγκόσμιους ηγέτες. Η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της είναι τον Μάιο του 2024. Ωστόσο οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν διάφορα κράτη υποδηλώνουν πως μπορεί τελικά να μην περάσει.

Στόχος της συνθήκης είναι η ενίσχυση των εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων ικανοτήτων στη διαχείριση των πανδημιών. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη σημαντική ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για τη βελτίωση:

  • Των συστημάτων προειδοποίησης
  • Της ανταλλαγής δεδομένων
  • Της έρευνας και τοπικής, περιφερειακής και παγκόσμιας παραγωγής και διανομής των απαιτούμενων αντιμέτρων (π.χ. εμβόλια, φάρμακα, διαγνωστικά τεστ, εξοπλισμός ατομικής προστασίας κ.λπ.)

Φωτογραφία: iStock