Ο κορονοϊός “χτυπά” τους ηλικιωμένους: 40 τα κρούσματα στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα – Άνω των 65, τα 2/3 των διασωληνωμένων

  • Γιάννα Σουλάκη
ηλικιωμένους
Γέμισαν τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας με τους πιο ευάλωτους και απροστάτευτους πολίτες αυτής της χώρας, τους ηλικιωμένους.

Από το πρωί άρχισαν να μεταφέρονται σε νοσοκομεία αναφοράς οι ηλικιωμένοι του οίκου ευγηρίας του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ τα κρούσματα ανάμεσα στους τροφίμους άγγιξαν τα 40. Πρόκειται για αναπόφευκτο επακόλουθο της πανδημίας ή για εγκληματική ελαφρότητα των νεότερων;

Εκτός από τη θλιβερή πρωτιά στους θανάτους, οι άνω των 65 κρατούν την “πρωτοκαθεδρία” και στη βαριά νόσο Covid-19. Oι περισσότεροι από αυτούς που νοσούν, καταλήγουν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, πριν ορισμένοι καταλήξουν και σε μοιραίο θάνατο.

Ο πάντα ευγενής και ήπιος στις εμφανίσεις του, Σωτήρης Τσιόδρας, την Τετάρτη το βράδυ εμφανίστηκε οργισμένος. Στα σκαλιά του οίκου ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα -όπου σημειώθηκε μεγάλη διασπορά του κορονοϊού ανάμεσα σε δεκάδες ηλικιωμένους- αναφέρθηκε στις εστίες υπερμετάδοσης στα γηροκομεία της Βόρειας Ελλάδας -στον Εύοσμο και το Ασβεστοχώρι– λέγοντας, ότι “δεν πήραμε το μάθημά μας”.

“Υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς, το 80%, είναι κατακεκλιμένοι. Είναι μία κατάσταση που δεν θέλουμε να ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά”, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, διατυπώνοντας την αγωνία του για την εξέλιξη των τρόφιμων του γηροκομείου του Αγίου Παντελεήμονα.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Δεκάδες κρούσματα σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα – 20 σε νοσοκομεία της Αθήνας

Αν και ασυμπτωματικοί κατά τον χρόνο της διάγνωσης, οι τρόφιμοι της δομής ηλικιωμένων του Αγίου Παντελεήμονα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Δεν αποκλείεται κάποιοι από αυτούς να χρειαστεί να εισαχθούν και σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο καθηγητής Τσιόδρας, τη λοίμωξη στους ηλικιωμένους που δεν δέχονταν επισκεπτήριο, τη μετέδωσαν εργαζόμενοι της δομής.

γηροκομείο

51 από τους 78 διασωληνωμένους άνω των 65 ετών

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ ανέρχεται στους 78, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Οι 51 από αυτούς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών. Πρόκειται δηλαδή, για τα 2/3 των σοβαρών περιστατικών σε όλη τη χώρα.

Δείτε τον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ:

Πώς φτάσαμε σε αυτόν τον αριθμό; Η αύξηση των περιστατικών σε ηλικιωμένους που εμφάνισαν επιδείνωση στις ζωτικές τους λειτουργίες εξαιτίας επιπλοκών του κορονοϊού, ήταν ραγδαία τους τελευταίους δύο μήνες.

Από μόλις 1 εισαγωγή ηλικιωμένου σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στις 30 Ιουλίου …

… φτάσαμε στους 24 διασωληνωμένους, ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στις 30 Αυγούστου ….

…και στους 51 μόλις χθες. Δηλαδή, κατά τον τελευταίο μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων άνω των 65 διπλασιάστηκε.

Ευθύνες για τις “βόμβες διασποράς” τους οίκους ευγηρίας

Η διασπορά στους οίκους ευγηρίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Αθήνας (γηροκομείο στο Μαρούσι) κατά τον μήνα Αύγουστο και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ήταν ο λόγος που εκτοξεύθηκαν τόσο οι νοσηλείες σε εντατικές, όσο και οι θάνατοι των τρόφιμων ηλικιωμένων.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Βαρύ το τίμημα για την «τρίτη ηλικία» – 102 ηλικιωμένοι κατέληξαν μόνο τον Σεπτέμβριο

Αν και στα γηροκομεία έχουν απαγορευθεί αυστηρά τα επισκεπτήρια από το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο, η λοίμωξη Covid-19 βρίσκει τον τρόπο να “εισβάλλει” στις κλειστές δομές, μέσω των εργαζόμενων.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις υπερμετάδοσης σε γηροκομεία, υπεύθυνος για τη διασπορά της νόσου ήταν κάποιος εργαζόμενος. Είναι και ο λόγος που μέσα στον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν σαρωτικοί έλεγχοι από τις υγειονομικές υπηρεσίες στα γηροκομεία, αυστηροποιήθηκαν οι νόμοι και θεσπίστηκαν νέα σκληρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους. Αυτά προβλέπουν τη χρήση μάσκας, ακόμη και στην κοινωνική τους ζωή, εκτός εργασίας.

Δείτε επίσης: Μιχαηλίδου: «Ευχαριστώ τους εργαζόμενους των οίκων ευγηρίας που φορούν μάσκα και εκτός δουλειάς»

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον εισαγγελέα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού σε όλα τα γηροκομεία, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.

«Σιωπηρή σφαγή»: Σχεδόν οι μισοί θάνατοι από COVID-19 σε όλο τον πλανήτη συμβαίνουν σε γηροκομεία

Πάνω από το 40% όλων των θανάτων από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ συνέβησαν σε γηροκομεία, ενώ και στην Ευρώπη ο COVID-19 έπληξε με σφοδρότητα τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. Για το λόγο αυτό, πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την επιδημία στα γηροκομεία, ως “σιωπηρή σφαγή”.

Δείτε επίσης: «Σιωπηρή σφαγή»: Γιατί σχεδόν οι μισοί θάνατοι της πανδημίας συμβαίνουν στα γηροκομεία

Μελέτη ακαδημαϊκών επιστημόνων από το London School of Economics διαπίστωσε ότι στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και το Βέλγιο, το 42% έως 57% όλων των θανάτων από τον νέο ιό έχουν συμβεί σε γηροκομεία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Απρίλιο υπήρξε σοβαρή υπόνοια ότι ο κορονοϊός είχε πιθανότατα εξαπλωθεί σε περισσότερες από τις μισές δομές της χώρας και ότι τα επίσημα νούμερα πιθανώς δεν αποτύπωναν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των θανάτων.