Κορονοϊός: Δεκάδες κρούσματα σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα – 20 σε νοσοκομεία της Αθήνας

  • Γιάννα Σουλάκη
γηροκομείο
Σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής θα διακομιστούν οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα. Αν και είναι ασυμπτωματικοί, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά τους σε νοσοκομεία, καθώς αυτό προβλέπει το πρωτόκολλο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού, σε κλειστές δομές.

Συναγερμός σήμανε για το απόγευμα μετά τον εντοπισμό 32 θετικών στον κορονοϊό λοιμώξεων, ανάμεσα σε ηλικιωμένους σε Δομή Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα της Αθήνας. Επιτόπου βρέθηκε ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πρόκειται για δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων που βρίσκεται στην οδό Μιχαήλ Βόδα, στον Άγιο Παντελεήμονα Αττικής.  Οι ηλικιωμένοι βρέθηκαν θετικοί στους ελέγχους που διεξάγονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, σε οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές.

Οι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς, που μετέβησαν στον Άγιο Παντελεήμονα, αποφάσισαν να θέσουν τη δομή σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ενώ καθόρισαν τους κανόνες της διαδικασίας ιχνηλάτησης στο σύνολο των φιλοξενούμενων, αλλά και στο προσωπικό.  Στη δομή βρέθηκαν και συγγενείς των φιλοξενούμενων, οι οποίοι εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους για την υγεία των δικών τους ανθρώπων.

Μέχρι τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης είχαν εντοπιστεί 32 θετικά περιστατικά, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να αυξηθεί. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον ιό στη δομή μετέφερε εν αγνοία του, θετικός στον ιό εργαζόμενος.

Τσιόδρας: «Δεν πήραμε το μάθημά μας»

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο καθηγητής κ. Τσιόδρας δήλωσε  “Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο, συνήθως είναι από το προσωπικό…» και συμπλήρωσε:

“Υπάρχει μία επιδημία αρκετά σοβαρή, που αφορά περίπου το 50% των τροφίμων. Ελέγχονται όλοι, υπάλληλοι και υγειονομικό προσωπικό. Θα διακομιστούν στο νοσοκομείο τα σοβαρά περιστατικά. Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο, συνήθως είναι από το προσωπικό. Υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς, το 80%, είναι κατακεκλιμένοι. Είναι μία κατάσταση που δεν θέλουμε να ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά”.

Οι 20 μέχρι στιγμής ηλικιωμένοι θα μεταφερθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο «Σισμανόγλειο», στο «Αττικόν» και στο «Ασκληπιείο» της Βούλας.