Ο Κλίντον το αντισυλληπτικό και οι ανεπιθύμητες κυήσεις

  • Iatropedia
Όχι η Μόνικα Λεβίνσκυ αυτή τη φορά δεν πρωταγωνιστεί σε κάποιο νέο σεξουαλικό σκάνδαλο, ούτε έμεινε έγκυος από τον Μπιλ Κλίντον. Ο πρώην πλανητάρχης συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων κυήσεων σε γυναίκες που ζουν σε φτωχές χώρες και που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αντισύλληψης. Θα διανήμουν ένα αντισυλληπτικό το οποίο δρα απελευθερώνοντας μια ορμόνη μέσω του δέρματος προκειμένου αυτές οι γυναίκες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Αυτό ανακοίνωσε μια διεθνής ομάδα στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το αντισυλληπτικό αναμένεται ότι θα βοηθήσει να αποφευχθούν σχεδόν 30 εκατομμύρια ανεπιθύμητες κυήσεις μέσα σε έξι χρόνια. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από κοινού από το ίδρυμα «Πρωτοβουλία Κλίντον για Πρόσβαση στην Υγεία», τις κυβερνήσεις της Νορβηγίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Σουηδίας, την φιλανθρωπική οργάνωση «Children's Investment Fund Foundation» και άλλες οργανώσεις.

«Όπως έχουμε δει ξανά και ξανά, η παροχή στις γυναίκες που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες ασφαλών και οικονομικά εφικτών επιλογών ιατρικής θεραπείας, δεν έχει μόνο ουσιαστική επίδραση στις ζωές τους, αλλά και σε ολόκληρες κοινωνίες», αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Το αντισυλληπτικό, αποτελείται από δύο πλαστικά ελάσματα, το καθένα στο μέγεθος ενός σπίρτου. Η μικροσκοπική συσκευή αυτή εισάγεται στην εσωτερική πλευρά του μπράτσου και απελευθερώνει μια ορμόνη που εμποδίζει την εγκυμοσύνη. Μπορεί να τοποθετηθεί από μια νοσηλεύτρια και να αφαιρεθεί οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί η γυναίκα να σταματήσει την αναστολή της γονιμότητάς της.

Η κατασκευάστρια εταιρία συμφώνησε να μειώσει κατά το ήμισυ την τιμή των 18 δολαρίων με αντάλλαγμα η διεθνής ομάδα να προμηθευτεί με τουλάχιστον 27 εκατομμύρια!!! συσκευές για την επόμενη εξαετία.

Εκτός της πρόληψης της εγκυμοσύνης, με το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να αποφευχθεί ο θάνατος 30.000 μητέρων και 280.000 νεογνών καθώς οι μητέρες θα αποκτούν περισσότερο χρόνο μεταξύ της μιας εγκυμοσύνης και της άλλης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αναμονή για δύο με τρία χρόνια από τη μια εγκυμοσύνη στην άλλη μειώνει τη θνησιμότητα των βρεφών και των παιδιών και ωφελεί την υγεία της μητέρας.