Ο καρκίνος του μαστού δεν «χτυπάει» μόνο τις γυναίκες!

  • Iatropedia
Οι άνδρες που έχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, υποστηρίζει τώρα διεθνής επιστημονική έρευνα.

Ο καρκίνος του μαστού δεν «χτυπάει» μόνο τις γυναίκες!

Πρόλογος: Οι άνδρες που έχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, υποστηρίζει τώρα διεθνής επιστημονική έρευνα.

Οι άνδρες που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσους έχουν χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης, διαπιστώνουν διεθνείς ερευνητές σε σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology. Είναι η πρώτη φορά που σχετίζεται η έντονη παρουσία οιστρογόνων στο αίμα και της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου σε άνδρες, παρά την σύνδεσή του με τους καρκίνους του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών στις γυναίκες.

Ο ανδρικός καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος και οι περιπτώσεις διάγνωσης της νόσου στην Βρετανία αντιστοιχούν σε έναν άνδρα ανά 100.000 ετησίως. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε χρόνο στην χώρα αυτή διαγιγνώσκονται 350 περιπτώσεις σε άνδρες ενώ οι διαγνώσεις καρκίνου του μαστού σε γυναίκες ανέρχονται σε 50.000.

Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν στις γυναίκες –ένα εξόγκωμα στο στήθος ή οπουδήποτε αλλού που δεν ήταν εκεί πριν, σημαίνει άμεσο ραντεβού με τον γιατρό. Ο βασικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου στους άνδρες είναι η ηλικία, καθώς σχεδόν 8 στους 10 που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού είναι 60 ετών και άνω.

Ο ρόλος των «θηλυκών» ορμονών, των οιστρογόνων, παίζει πρωταρχικό ρόλο ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το αυξημένο βάρος, και δη η παχυσαρκία, ίσως να έχει σημασία. Η πρόκληση, λέει ο καθηγητής Tim Key, ειδικός ορμονολόγος-διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι να βρεθεί πώς ακριβώς τα οιστρογόνα «πυροδοτούν» την εκδήλωση της νόσου στους άνδρες και γιατί κάποιοι έχουν υψηλότερα επίπεδα στο αίμα τους.