Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας!

  • Iatropedia
Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις φαινομενικά ανεξάντλητες ευεργετικές ιδιότητες του καφέ, υποστηρίζοντας ότι το διάσημο ρόφημα «θωρακίζει» τον οργανισμό από την σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μετά το Αλτσχάϊμερ και την νόσο του Πάρκινσον, ο καφές δείχνει τι μπορεί να κάνει και με την σκλήρυνση κατά πλάκας: η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων καφέδων την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης της χρόνιας αυτής νόσου που επηρεάζει περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλώνουν Αμερικανοί και Σουηδοί ερευνητές, αναλύοντας τα αποτελέσματα δύο σχετικών ερευνών.

Αμφότερες έδειξαν ότι σε σύγκριση με πάσχοντες που έπιναν έξι ή περισσότερα κύπελλα καφέ για διάστημα 1-5 ετών έως και 10 χρόνια πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα άτομα που δεν κατανάλωναν καφέ είχαν 1,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν την νόσο.

Η προστατευτική δράση του ροφήματος εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας οφείλεται στο κύριο συστατικό του καφέ, την καφεΐνη. Η καφεΐνη έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες καταστέλλοντας την παραγωγή προ-φλεγμονωδών κόκκινών, εξηγεί η Δρ. Έλεν Μόουρυ της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins University. Περαιτέρω έρευνες αναμένεται να διευκρινίσουν πώς η κατανάλωση καφέ επηρεάζει την μακροχρόνια αναπηρία και την υποτροπή των συμπτωμάτων της νόσου σε πάσχοντες. Φυσικά, η υπερβολική κατανάλωσή του –όπως ο,τιδήποτε υπερβολικό– έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης και άγχους, γι’ αυτό… «παν μέτρον άριστον».