Ο καφές για να κάνει δουλειά… θέλει τον χρόνο του!

  • Iatropedia
Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης. Όμως μια νέα έρευνα τώρα υποστηρίζει ότι η προστασία που παρέχει το δημοφιλές ρόφημα μπορεί να εξαρτάται από το πώς οι συνήθειες κατανάλωσης καφέ αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Οι ηλικιωμένοι που αύξησαν την κατανάλωση καφέ περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα μέσα σε διάστημα 3,5 ετών βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης απ’ ότι εκείνοι που μείωσαν την προσφιλή τους συνήθεια σε λιγότερο από ένα φλιτζάνι ημερησίως, αναφέρει νέα έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease. Στο πλαίσιο σχετικής έρευνας, όπου συμμετείχαν 1.445 άτομα ηλικίας 65 έως 84 ετών, ο καθηγητής Vincenzo Solarize του Πανεπιστημίου Aldo Moro στο Μπάρι παρακολούθησε τις συνήθειές τους όσον αφορά τον καφέ σε βάθος χρόνου 3,5 ετών, καταγράφοντας την επίπτωση του διάσημου ροφήματος στην ήπια γνωστική εξασθένηση.

Όπως διαπίστωσε, οι συμμετέχοντες που αύξησαν την κατανάλωση καφέ με την πάροδο του χρόνου είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ήπιας μορφής γνωστική εξασθένιση σε σύγκριση με όσους συνέχιζαν να πίνουν την ίδια ποσότητα καφέ –περίπου ένα φλυτζάνι την ημέρα. Ωστόσο εκείνοι που συστηματικά κατανάλωναν μέτρια ποσότητα καφέ, δηλ. ένα ή δύο φλυτζάνια καθημερινά, αντιμετώπιζαν μειωμένο σχετικό κίνδυνο απ’ ότι τα άτομα που δεν έπιναν ποτέ καφέ ή έπιναν σπανίως.

Τα ευρήματα της μελέτης ILSA (Italian Longitudinal Study on Aging) καταδεικνύουν ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που δεν έβαζαν καφέ στο στόμα τους αλλά και εκείνοι που αύξησαν την κατανάλωσή του, μοιράζονταν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ήπιας γνωστικής εξασθένησης, έναν από τους παράγοντες κινδύνου της νόσου Αλτσχάϊμερ. Αντιθέτως, η μέτρια και τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει νευροπροστατευτικές επιπτώσεις, επιβεβαιώνοντας παλαιότερες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες ευεργετικές ιδιότητες του καφέ και του τσαγιού κατά της γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας. Απλώς ο χρόνος, όπως άλλωστε σε πολλά πράγματα, παίζει τον δικό του ρόλο.