Ο καφές χαρίζει πιο καθαρές αρτηρίες!

  • Iatropedia
Νέα έρευνα με την συμμετοχή 25.000 ατόμων έδειξε ότι όσοι πίνουν αρκετό καφέ έχουν πιο καθαρές αρτηρίες και επομένως τρία έως πέντε φλυτζάνια καφέ την ημέρα κάνουν καλό στην καρδιά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων σε εταιρεία οι οποίοι περνούσαν τους καθιερωμένους συστηματικούς ελέγχους υγείας και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Heart, μπερδεύοντας διεθνώς τους επιστήμονες που δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν ο καφές κάνει καλό στην καρδιά ή όχι. Ωστόσο η έρευνα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τρία έως πέντε φλυτζάνια καφέ την ημέρα παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου διότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, στις καρδιακές αρτηρίες τους δεν ανιχνεύθηκε καθόλου ασβέστιο, αντίθετα από αυτούς που δεν συνήθιζαν να ενδίδουν στην απόλαυση του δημοφιλούς ροφήματος.

Οι αρτηρίες των «εραστών» του καφέ ήταν απολύτως καθαρές αλλά όχι και αυτών που δεν έπιναν καφέ. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα 25.000 άτομα της έρευνας ζουν στις ίδιες συνθήκες και κατά τα άλλα δεν έχουν πολύ διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Επίσης, είναι ενδιαφέρον ότι όσοι είχαν εντελώς καθαρές αρτηρίες συνήθιζαν να πίνουν αυτήν την ποσότητα καφέ καθημερινά (τρία ως πέντε φλυτζάνια) και όχι περισσότερο. Τα αποτελέσματα αναμένεται να προκαλέσουν νέα «επιστημονική μάχη» αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι ο καφές ανεβάζει την πίεση ή την χοληστερίνη, ενώ άλλοι επιμένουν ότι ο καφές προστατεύει την καρδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καφές: Βλάπτει ή ωφελεί την υγεία;