Ο φυσικός τρόπος να αντιμετωπίσετε το άγχος

  • Iatropedia
Το άγχος και γενικότερα οι αγχώδεις διαταραχές έχουν κατακόρυφη αύξηση. Νεότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να θέσουν μία διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπισή τους. Τα προβιοτικά μπορεί να είναι η λύση ενάντια στα φάρμακα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τον φυσικό τρόπο για να αντιμετωπίσετε το άγχος.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Όταν σκέφτεστε το άγχος, σκέφτεστε πιθανώς το εργασιακό άγχος, το στρες στο σπίτι και την οικογένεια. Ίσως όμως, δεν εξετάζετε τι συμβαίνει στο έντερο σας . Ωστόσο, το άγχος και η κατάθλιψη συνδέεται με την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού σας συστήματος , εν γένει. Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν από κρίσεις πανικού μέχρι ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, γενικευμένο άγχος και μετατραυματικό στρες.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Καναδά, κατέληξε ότι ένα συγκεκριμένο προβιοτικό βοηθά να εξαλειφθεί αποτελεσματικά το άγχος στα ζώα.

Σε μια ουγγρική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εντερική φλεγμονή είναι ένας από τους παράγοντες που συμμετέχουν στη δημιουργία άγχους και κατάθλιψης.

Αυτό αποτελεί μεγάλη είδηση ​​για τους πάσχοντες από άγχος, πολλοί από τους οποίους βασίζονται έως τώρα σε φάρμακα (γνωστά ως βενζοδιαζεπίνες) και τα οποία έχουν μια μακρά λίστα παρενεργειών, όπως θολή όραση, αδεξιότητα, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, ζάλη, υπνηλία, διαταραχές της σκέψης και της κρίσης, ακόμα και απώλεια μνήμης.

Προφανώς και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο των ειδικών προβιοτικών, όπως το Bifidobacterium longum, ως θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα συμπεράσματα, τα προβιοτικά εμφανίζονται ως μια πιθανή φυσική επιλογή θεραπείας για τους πάσχοντες από άγχος.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr