Ο «Ευαγγελισμός» χωρίς μόνιμο αγγειοχειρουργό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
νοσοκομεία
Την άμεση κάλυψη με μόνιμους γιατρούς και ειδικευόμενους στην ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής, ζητούν οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό" και η ΕΙΝΑΠ.

Αφορμή για το επιτακτικό αίτημα στάθηκε η περίπτωση μιας νέας κοπέλας που διακομίστηκε μετά από τροχαίο στη γενική εφημερία του νοσοκομείου την περασμένη Τετάρτη και στην συνέχεια αποχώρησε χωρίς να αντιμετωπιστεί. Η ασθενής, μετά από πολλές ώρες διακομίστηκε στον Ερυθρό καθώς δεν υπήρχε στον Ευαγγελισμό, γιατρός της απαιτούμενης ειδικότητας, δηλαδή αγγειοχειρουργός.

Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού, καταγγέλλουν ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας παραμένει χρόνια χωρίς πλήρως στελεχωμένο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα.

«Ευθύνες υπάρχουν και σε παλιότερες διοικήσεις που «εξαφάνισαν» εν μία νυκτί ακόμη και τη μια θέση ειδικευμένου Αγγειοχειρουργού (από τον Οργανισμό του νοσοκομείου) παρότι μάλιστα είχε ήδη προκηρυχθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η κρίση και ο διορισμός μόνιμου γιατρού. Ευθύνες υπάρχουν και στις επόμενες Διοικήσεις ως σήμερα, που «αρκούνται» σε έναν επικουρικό δηλ. συμβασιούχο – όμηρο Αγγειοχειρουργό ο οποίος προφανώς δεν γίνεται να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο!

Η λύση προφανώς δεν είναι η διακομιδή σε άλλα νοσοκομεία – όσο κοντά και να είναι – καθώς είναι απολύτως σαφές ότι πολλαπλασιάζεται γεωμετρικά ο κίνδυνος για την υγεία, την αρτιμέλεια, την ίδια τη ζωή των ασθενών.

Ως εργαζόμενοι σε τεταρτοβάθμιο, επί της ουσίας νοσοκομείο, θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ τη δυνατότητα κάλυψης της ανάγκης για άμεση αντιμετώπιση σε χρόνους μηδενικούς τέτοιων περιστατικών. Το έχουμε επισημάνει αναρίθμητες φορές και με κάθε τρόπο: με επιστολές, με κείμενα υπογεγραμμένα από τους συναδέλφους, με υπομνήματα (κατατεθειμένα και στη Βουλή), με κινητοποιήσεις και απεργίες.

Αν και όλοι λοιπόν γνωρίζουν, επανερχόμαστε με έμφαση σήμερα καθώς συμβαίνει όλο και πιο συχνά να αισθανόμαστε ανίσχυροι ακόμη και μπροστά σε σχετικά απλά περιστατικά, την ώρα που η εξέλιξη της Επιστήμης, της Τεχνολογίας κι η εξειδίκευση του προσωπικού μπορεί να κάνει θαύματα».

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο των Εργαζομένων ξεκαθαρίζει ακόμη, ότι «δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με μια κατάσταση που «διασφαλίζει» ότι θα χάνονται άνθρωποι που μπορούν να σωθούν! Απέναντι σ’αυτούς που σήμερα τολμούν να πανηγυρίζουν για τις ματωμένες συμφωνίες τους που ανοίγουν νέο κύκλο επίθεσης απέναντι στα πλατιά λαϊκά στρώματα, στο όνομα της «διευθέτησης του χρέους», ΕΜΕΙΣ οι μαχόμενοι υγειονομικοί με συμμάχους τους ασθενείς μας, εργαζόμενους – συνταξιούχους – άνεργους – νεολαία, δεν θα σταματήσουμε στιγμή να παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και χωρίς επιχειρηματική δράση».

Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού, απαιτούν άμεση κάλυψη με ειδικευμένους μόνιμους γιατρούς – αλλά και ειδικευόμενους – στην κρίσιμη ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής στα πλαίσια οργανωμένου Αγγειοχειρουργικού Τμήματος με τις ανάλογες κλίνες, τον εξοπλισμό και όλο το προσωπικό των υπόλοιπων κι εντελώς, απαραίτητων ειδικοτήτων (νοσηλευτές κλπ).