Ο ΕΟΦ «βλέπει» εφικτή την πανευρωπαϊκή διαπραγμάτευση τιμών αλλά η Φαρμακοβιομηχανία έχει επιφυλάξεις…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως είπε ο κ. Ηλίας Γιαννόγλου, B΄αντιπρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) μιλώντας σε συνέδριο για το μέλλον της Υγείας στην Ελλάδα, είναι αισιόδοξος για την εξέλιξη των ευρωπαϊκών συνεργασιών στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Φαρμακοβιομηχανία, προσδοκώντας μάλιστα σταδιακά να εξελιχθεί η πρωτοβουλία των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου σε μια Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Ωστόσο, ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα μια συζήτηση για κοινή πολιτική τιμής...

Συμπλήρωσε ο κ. Γιαννόγλου:

Δεν θα υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα σε εταιρείες και κυβερνήσεις. Γίνεται μια ασθενοκεντρική διαπραγμάτευση. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολυεθνική συνεργασία, καθώς έχουν συναφθεί συνεργασίες ανάμεσα στις 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Πάνω σε αυτήν την άποψη υπερθεμάτισε ο δρ Rui Santos Ivo, Vice- President, National Authority for Medicines and Health Products (Infarmed) από την Πορτογαλία ο οποίος είπε ότι η αναγκαιότητα για κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των κρατών φάνηκε τη Διακήρυξη της Βαλέτα. Υπάρχουν ήδη 10 κράτη μέλη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και ίσως ενταχθεί η Γαλλία. Έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς που πρέπει να γίνει και είναι μια άσκηση στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν οι εταιρείες.

Διαφάνεια

Σχετικά με τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των φαρμάκων, τόνισε ότι «όλοι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τον ασθενή και γι αυτό έχουμε τις συμφωνίες που έχουμε. Πρέπει βέβαια να προχωρήσουμε περαιτέρω για να   διασφαλίσουμε τη διαφάνεια συνολικά και όχι μόνο στο θέμα των τιμών».

 

Μάκης Παπαταξιάρχης

Ο πρόεδρος PhRMA Innovation Forum (PIF), Chairman Pharma Committee Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AMCHAM) και διευθύνων σύμβουλος της Janssen τόνισε ότι «θα πρέπει να αντιληφθούμε τον οραματισμό και την ανάγκη. Να συνεργαστούμε για καλύτερα αποτελέσματα υποστηρίζοντας ότι τα κόστη δεν λύνονται εντός χώρας αλλά διασυνοριακά. Η Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, καθώς γνωρίζει πώς να λειτουργεί διασυνοριακά. Ο Ευρωπαίος ασθενής θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα φάρμακα αλλά σε συνδυασμό με τον τρόπο που μπορούν να τα αντέξουν τα συστήματα υγείας.

Ωστόσο, ο κ. Παπαταξιάρχης σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα μια συζήτηση για κοινή πολιτική τιμής. Μάλιστα σχετικά με τη διαφάνεια στις τιμές τόνισε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να βρει εύκολα τις τιμές φαρμάκων μέσω της Βάσης ΔεδομένωνEuripid. Οι πραγματικές τιμές που προκύπτουν από διαπραγματεύσεις δεν αναρτώνται καθώς 7-8 μεγάλες και ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες δεν επιθυμούν την ανάρτησή τους, ώστε να διατηρούν για τον εαυτό τους το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες.

Εκτίμησε δε ότι θα χρειαστεί να περάσουν μερικά χρόνια ακόμη έως ότου η πρωτοβουλία της Βαλέτα να αποδώσει αποτελέσματα.

Τόνισε ακόμη ότι η «η βιομηχανία είναι εδώ για να διασφαλίσει ότι η καινοτομία θα έρθει στο σωστό χρόνο και λειτουργεί στο πλαίσιο συνεργατικότητας».