Ο Δεκάλογος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά το «Κίνημα Αλλαγής»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Καθώς είναι σαφές ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά τους αρχηγούς και τους τομεάρχες Υγείας των πολιτικών σχηματισμών -που διεκδικούν "πίτα" από την εξουσία- να μας απαριθμούν τις προτάσεις τους για το ...γεφύρι της Άρτας στη δημόσια Υγεία, που δεν είναι άλλο από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Έτσι, τις προτάσεις της για την αναβάθμιση του συστήματος παρουσίασε η κ. Φώφη Γεννηματά σε ημερίδα με θέμα "Ποιοτική Υγεία για Όλους – Ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα".

Η πρόεδρος του «Κινήματος Αλλαγής» ανέφερε τα εξής:

-Κέντρα Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

-Τοπικά Δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών  σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή των Κέντρων Υγείας, των δημοτικών πολυιατρείων και των συμβεβλημένων μονάδων και γιατρών του ιδιωτικού τομέα (κατόπιν πιστοποίησης). Ελεύθερη επιλογή Οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες και  γιατρούς ειδικότητας συμβεβλημένους  με τον ΕΟΠΥΥ. Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες γιατρούς.

-Έμφαση στην πρόληψη. Με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου και ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων πρόληψης. Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των παιδιών. Δεν είναι δυνατόν – είπε – να πηγαίνουν τα παιδιά στη Α’ Δημοτικού χωρίς να έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι δυνατόν, επίσης, να μην περιλαμβάνεται στην πρόληψη η οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών. Σταθερό ποσοστό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την οδοντιατρική φροντίδα. Ρήτρα οδοντιατρικής.

-Ευρεία χρήση της Τηλεϊατρικής, με ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου και e-health υπηρεσίες.

-Σύσταση ειδικών κέντρων για την διαχείριση χρόνιων νοσημάτων  (διαβήτης, υπέρταση, χρόνια αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κλπ) που θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο. Μονάδες που θα μπορούν να συστεγάζονται με νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, αλλά θα εκτελούν αποκλειστικά το έργο τους.

-Μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακα (και αντίστοιχη αναπροσαρμογή του σχετικού πλαφόν) με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό μείωσης για χαμηλόμισθους – χαμηλοσυνταξιούχους. Κατάργηση της εισφοράς για υγεία στις επικουρικές Συντάξεις, ώστε να ελαφρύνουμε τους συνταξιούχους που δοκιμάζονται από τις μειώσεις.

-Νέο σύστημα στην συνεχή Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση των ιατρών υπό τον έλεγχο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και στην εξειδίκευση τους, με στόχο να μείνουν στην χώρα οι υψηλής ποιότητας νέοι γιατροί που σήμερα φεύγουν στο εξωτερικό.

-Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

-Αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στελεχών στο ΕΣΥ. Δημόσιες Προκηρύξεις με διαφανή κριτήρια.

-Αποκέντρωση του Συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν