Ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε προσπάθεια στήριξης του ΠΕΔΥ αλλά το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας έχει ήδη καταρρεύσει

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως ανέφεραν την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας γιατρών ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ, Παναγιώτης Ψυχάρης και μέλη του προεδρείου, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Και δεν υπερβάλλουν καθόλου... οι γιατροί του ΠΕΔΥ καλούνται να σηκώσουν και το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών και των προσφύγων χωρίς την ουσιαστική στήριξη του κράτους και με τεράστιες ελλείψεις.

Εικόνα διάλυσης εμφανίζει το ΠΕΔΥ καθώς οι δομές είναι πανελλαδικά υποστελεχωμένες, χωρίς εξοπλισμό και υλικά… Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι σήμερα σε 23 νομούς της χώρας δεν υπάρχει παιδίατρος στις μονάδες του ΠΕΔΥ!

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος σε καμία δομή της Μυτιλήνης, κανένας οφθαλμίατρος στην Κέρκυρα, και οι οδοντίατροι είναι ελάχιστοι σε όλη τη χώρα… Και σαν να μην έφτανε η φοβερή αυτή αποδόμηση, ήρθαν και οι πρόσφυγες να επιδεινώσουν την κατάσταση καθώς οι άνθρωποι έχουν τεράστιος ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης.

Ενδεικτικό είναι ότι η μονάδα του ΠΕΔΥ στη Μυτιλήνη καλύπτει ημερησίως 30 έως 40 πρόσφυγες, με το ίδιο προσωπικό και υλικά που είχε πριν ξεκινήσουν οι αφίξεις προσφύγων στο νησί.

Όπως επισήμανε πάντως ο κ. Ψυχάρης, μέχρι την εφαρμογή του νόμου 4238/2014 υπηρετούσαν 5.500 γιατροί στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ καια πό αυτούς 3.000 απολύθηκαν και 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Το αποτέλεσμα είναι το 40% των μονάδων να έχουν κλείσει και σήμερα να λειτουργούν μόνο 220 πανελλαδικά.

 

Στο ΠΕΔΥ επίσης, εργάζονται περίπου 200 γιατροί με δικαστικές αποφάσεις, που παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 20 μήνες. Οι συνεχείς παρεμβάσεις μας στο υπουργείο και στις ΥΠΕ (1η και 2η) δεν απέδωσαν μέχρι στιγμής.