Novartis: Στη Βουλή η δικογραφία για τη διερεύνηση παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης

  • Γιάννα Σουλάκη
Novartis
Στην Ολομέλεια της Βουλής παραπέμφθηκε η δικογραφία για τις καταγγελλόμενες πολιτικές παρεμβάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, στην πολύκροτη υπόθεση Novartis.

Η πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε τη σύσταση προανακριτική επιτροπής, η οποία θα κληθεί να διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βγάζει από το κάδρο των ευθυνών τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας σχετικά ότι “οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες και τις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της ιστορίας”.

“Καλούμε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κ. Σαμαράς στη μήνυσή του και να μην ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει”, δηλώνουν την ίδια στιγμή πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στοιχεία που θα προσκομιστούν στη Βουλή

Η δικογραφία αφορά καταγγελίες για παρεμβάσεις υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Στο επίκεντρο των καταγγελιών μπαίνει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για τον οποίο, η προανακριτική επιτροπή θα κληθεί να εξετάσει στοιχεία και καταθέσεις, οι οποίες θα καταλήξουν στον συμπέρασμα εάν τελικά υπάρχουν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας.

Χθες κατά την πολύωρη κατάθεση της η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, υποστήριξε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ότι ο άλλοτε επόπτης της, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής καθυστερούσε την έρευνα για τη Novartis αλλάζοντας τις εντολές της, πήρε δυο φορές εν αγνοία της απόρρητα στοιχεία δικογραφιών, υπεξήγαγε απόρρητα έγγραφα του FBI και τον Δεκέμβριο του 2017 στη Βιέννη αρνήθηκε να παραλάβει από το FBI συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου, με το επιχείρημα ότι όλα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ θα έπρεπε να παραλαμβάνονται από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας μέσω Eurojust.