Νόσος Πάρκινσον: Ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό

  • Ρούλα Τσουλέα
νόσος Πάρκινσον ενημερωτική εκδήλωση
Ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο Πάρκινσον διοργανώνει η Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς, στην Αθήνα.

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο Πάρκινσον διοργανώνει η Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς, στην Αθήνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 9 Απριλίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Banquet). Θα αρχίσει στις 16.30’ το απόγευμα.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν οι ασθενείς, οι συγγενείς και γενικότερα το κοινό για τις σύγχρονες δυνατότητες στη διάγνωση και τη θεραπεία.

Στην ενημερωτική εκδήλωση θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, νευρολόγοι, ιατροί φυσικής αποκατάστασης και  ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές με μεγάλη κλινική και ερευνητική εμπειρία στη νόσο του Πάρκινσον. Επιπλέον, η χορογράφος Γκαλένα Βελίκοβα, η οποία διαθέτει διδακτορικό στην χοροκινητική θεραπεία (Dance Movement Therapy), θα αναφερθεί στη σημασία της χοροθεραπείας για τους ασθενείς.

Τι είναι

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική νευρολογική νόσος. Προκαλεί κινητικά και μη κινητικά συμπτώματα.

Στα κινητικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

  • Βραδυκινησία (παρατηρείται σε όλους τους ασθενείς)
  • Τρόμος ηρεμίας (τρέμουλο, παρατηρείται στα 2/3 των ασθενών)
  • Δυσκαμψία
  • Κακή ισορροπία

Στα μη κινητικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται απώλεια της όσφρησης, σιελόρροια, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, δυσκοιλιότητα κ.ά.

Η νόσος Πάρκινσον είναι η δεύτερη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, έπειτα από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι πάσχουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι. Στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται σε 15.000 έως 20.000. Κάθε χρόνο εξ άλλου υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 2.000 νέες διαγνώσεις.

Αν και η νόσος Πάρκινσον είναι αρκετά συχνή, η ακριβής αιτία της παραμένει άγνωστη. Πιστεύεται όμως ότι σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι σύγχρονες θεραπείες είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση των κινητικών και μη κινητικών συμπτωμάτων της νόσου και μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών

Ενημερωτικό περίπτερο

Η ενημερωτική εκδήλωση, που τιτλοφορείται «Ζώντας με τη νόσο του Πάρκινσον: Βήματα που αλλάζουν τη ζωή», τελεί υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Νευροεπιστημών. Διοργανώνεται εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Νόσο του Πάρκινσον (11 Απριλίου).

Εκπρόσωποι της Ακαδημίας Νευροεπιστημών θα βρίσκονται την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, με ενημερωτικό περίπτερο για τη νόσο του Πάρκινσον.