Νοσοκομείο Κέρκυρας: Καθαριότητα δύο εβδομάδων έναντι 24.600 ευρώ

  • Iatropedia
Το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) κατήγγειλε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Κέρκυρας ανέθεσε απευθείας σε εργολάβο την καθαριότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος για έντεκα μέρες, έναντι 24.600 ευρώ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, αναφέρεται το σκανδαλώδες περιστατικό το οποίο ενεργοποίησε τους μηχανισμούς της ΠΟΕΔΗΝ.

Η τελευταία, όπως επισημαίνει, έχει ζητήσει επανειλημμένως από τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εκδιώξουν τους εργολάβους από τα νοσοκομεία, οι οποίοι ανέλαβαν το σύνολο σχεδόν των υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουν να απομυζούν τους εξανεμισμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, βγάζοντας τεράστια κέρδη αφού προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους που απασχολούν».

Σύμφωνα εξάλλου με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργολάβοι δίνουν στο προσωπικό τους μισθούς πολύ κάτω των προβλεπόμενων από τους υφιστάμενους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις, προσφέροντας και ανασφάλιστη ή μαύρη εργασία:

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλεται, «οι εργολάβοι έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους που απασχολούν (σχεδόν το 25% του συνόλου των εργαζομένων των νοσοκομείων) πάνω από πέντε μήνες, επικαλούμενοι τα οφειλόμενα από τα νοσοκομεία, αν και έπρεπε να εξοφλούν από ιδία κεφάλαια».