Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κέρκυρας: «Η αξιοπρέπειά μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση!»

  • Iatropedia
Ξεπέρασαν τα όριά τους οι γιατροί του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Κέρκυρας και ξεκινούν επίσχεση εργασιών μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για στελέχωση των δομών του νησιού και πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Με 363 (!) κενές θέσεις εργασίας λειτουργεί το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νησιού με αποτέλεσμα να μην έχουν καταφέρει όλοι οι εργαζόμενοι να πάρουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ημέρες άδειας για το 2014!

Εξάλλου, ακόμα και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου λειτουργεί παράνομα χωρίς τις απαραίτητες ειδικότητες, οι γιατροί αναγκάζονται να εργάζονται μέχρι και 80 ώρες εβδομαδιαίως ενώ και το ΕΚΑΒ του νησιού εξυπηρετεί τον κόσμο με δύο ασθενοφόρα για όλο το 24ωρο…

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση των γιατρών:

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΤΡΩΝ Γ. Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ!

Το νοσοκομείο και οι δομές υγείας στην Κέρκυρα αποτελούν παράδειγμα πιστής εφαρμογής των καταστροφικών πολιτικών στο χώρο της Υγείας. Συνεχίζεται και οξύνεται η τεράστια υποστελέχωση αφού από τις συνολικά 672 (λοιπό προσωπικό)+133 (Ιατρικό προσωπικό) οργανικές θέσεις που προβλέπονται από τον Οργανισμό οι 363 είναι κενές, η μη πλήρωσή των οποίων επιβαρύνει το υπάρχον προσωπικό με εξαντλητικές ευθύνες και αρμοδιότητες. Το προσωπικού δεν έχει ακόμα λάβει την κανονική του άδεια για το 2014 ενώ το σύνολο των χρωστούμενων αδειών και εβδομαδιαίων ρεπό ανέρχεται περίπου στα 5.000!! Το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας είναι στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης. Ενδεικτικά μόνο θυμίζουμε:

Εδώ και μήνες λειτουργούμε με μόλις ένα Νευρολόγο με αποτέλεσμα να κλείσει η νευρολογική κλινική.

Το Ακτινολογικό Εργαστήριο έχει αποδεκατιστεί καθώς καλείται να εξυπηρετήσει τους ασθενείς με μόλις 7 άτομα προσωπικό.

Τα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου λειτουργούν με την χειρότερη από ποτέ αναλογία νοσηλευτών/κλίνη.

Το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών συνεχίζει να λειτουργεί στον …αυτόματο πιλότο χωρίς τη στελέχωσή του με τους κατάλληλα ειδικευμένους ιατρούς όπως ορίζει η νόμιμη λειτουργία.

Ζωτικής σημασίας δομές για ένα περιφερειακό Νοσοκομείο ,όπως ο μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργεί, στο Χειρουργείο λόγω της υποστελέχωσης δεν μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες , ενώ Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας , Μονάδα Νεογνών και Μαιευτήριο παραμένουν κλειστές.

Οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, καθώς μόλις 2 ασθενοφόρα καλούνται να εξυπηρετήσουν ολόκληρο το νησί της Κέρκυρας όλο το 24ωρο. Ως εκ τούτου η διακομιδή και μεταφορά επειγόντων περιστατικών είναι δυσχερέστατη και επιπλέον δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του ίδιου του Νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή και ενώ μειώνεται χρόνο με το χρόνο δραματικά ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου γινόμαστε μάρτυρες της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος υπέρ εργολάβων, όπως για παράδειγμα στη φύλαξη και στην καθαριότητα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δουλεύουμε κατά μέσο όρο πάνω από 80 ώρες εβδομαδιαίως, καλύπτουμε πολύ περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται στο πλαφόν εφημέρευσης ( σημειώνουμε ότι η ωριαία αποζημίωση των εφημεριών μας φτάνει στο ….αστρονομικό ποσό των 2,9 ευρώ την ώρα) και αγωνιζόμαστε καθημερινά με τους συναδέλφους νοσηλευτές και το σύνολο των εργαζομένων να κρατήσουμε τα νοσοκομεία όρθια.

Όσοι επιλέξαμε να μείνουμε στα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία παρά την αθρόα μετανάστευση των νέων και την σωματική και ψυχική εξάντληση των μεγαλύτερων , το κάνουμε γιατί θέλουμε να προσφέρουμε. Σε αυτά τα πλαίσια, η αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων εφημεριών της τελευταίας τριετίας και η έγκριση του κονδυλίου για τις εφημερίες του 2015 – που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα – αποκτά για μας ζωτική σημασία για να ανταπεξέλθουμε στις άμεσες βιοτικές μας ανάγκες αλλά και μια κίνηση από μεριάς κεντρικής διοίκησης ότι το ΕΣΥ θα στηριχθεί!

Πιστεύουμε ότι η αξιοπρέπεια των εργαζόμενων και η ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτάται από καμιά διαπραγμάτευση με τους τοκογλύφους δανειστές. Αντίθετα, οι άμεσες μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία , η ηθική και οικονομική στήριξη των εργαζομένων σε αυτά , η ανάσχεση του κύματος μετανάστευσης των νέων γιατρών και συνολικά η αναστροφή της καταστροφικής πορείας του ΕΣΥ πρέπει να είναι προτεραιότητα για μία κυβέρνηση που διαμηνύει ότι ''η ελπίδα έρχεται''.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Κερκυραϊκό λαό, οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ ξεκινάμε επίσχεση εργασίας από 29/4 και λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας.

Απαιτούμε:

– Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Σαφές χρονοδιάγραμμα αποζημίωσης. Αλλαγή του καθεστώτος αποπληρωμής των εφημεριών με νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την άμεση καταβολή τους από τον προϋπολογισμό του κράτους και μόνο. Να καταργηθεί το πλαφόν αποζημίωσης των εφημεριών.

– Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί σε όλες τις προκηρυγμένες θέσεις και να προκηρυχτούν οι θέσεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που παρέμειναν κενές.

– Εργασιακή αξιοπρέπεια για όλους τους υγειονομικούς. Άμεση αθώωση των συναδέλφων ειδικευόμενων γιατρών για το περιστατικό στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Καμία ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης. Ηθική και νομική κάλυψη όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.

– Κίνητρα οικονομικά και εκπαιδευτικά για την αποφυγή της μετανάστευσης των νέων ιατρών.

– Επιτέλους να προχωρήσει η στελέχωση και νόμιμη λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών.

– Να σταματήσει η αυταρχική νοοτροπία με τα καθημερινά “εντέλλεσθαι” σε ειδικευόμενους για διακομιδές και εργασία πέραν των όσων προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

– Να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών από τα κέντρα υγείας στο νοσοκομείο. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποδυναμώνεται με τέτοιες πρακτικές και αυξάνεται περαιτέρω ο φόρτος εργασίας στο νοσοκομείο.

– Στελέχωση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας με προσωπικό, ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές

Καλούμε στη συγκρότηση ενός Πανκερκυραϊκού Μετώπου για την Υγεία.

Γενική συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας

την Τρίτη 28/4/2105

ώρα 12 πμ.

στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατροί στα όρια της εξάντλησης! Απλήρωτοι 5 μήνες στο Σισμανόγλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν