Νοσοκομείο Θριάσιο: Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τις απολύσεις συμβασιούχων

  • Ελισάβετ Σταύρου
Θριάσιο
«Συναγερμό» σημαίνει το Σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας σχετικά με απολύσεις συμβασιούχων. 

«Συναγερμό» σημαίνει το Σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας, για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με απολύσεις συμβασιούχων και κλείσιμο νοσοκομείων στην περιφέρεια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, σε συνάντησή του με αντιπροσωπείες της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ο υπουργός Υγείας μίλησε για απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο νοσοκομείων στην Περιφέρεια, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ και επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Συγκριμένα, σύμφωνα πάντα με το Σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ, ο υπουργός, μιλώντας για την υποβάθμιση των νοσοκομείων της επαρχίας, παρουσίασε ως λύση το κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων, ώστε να μεταφερθεί η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Επίσης, στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, ο κ.Γεωργιάδης απέρριψε κάθε αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων χιλιάδων εργαζομένων (επικουρικών, με ΣΟΧ, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, «τριμηνιτών», ειδικευόμενων νοσηλευτών) σε αορίστου χρόνου και επέμεινε στην ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες.

Σχετικά με το πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων, η ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρει: «Και στις δύο συναντήσεις, αντί για επείγουσες προσλήψεις αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού για να λειτουργήσουν οι κλειστές αίθουσες χειρουργείων, επέμεινε στην εφαρμογή των απογευματινών ιδιωτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, μεταφέροντας, για άλλη μια φορά, το κόστος στις πλάτες των ασθενών είτε με άμεσες πληρωμές είτε με έμμεσες (μέσω ασφαλιστικών ταμείων)».

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας σχετικά με τις ήδη ανακοινωμένες προσλήψεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς», καθώς υποστηρίζουν πως δεν θα καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις, «με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η μεγάλη μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία».

Διαβάστε επίσης: Θριάσιο: Για υποστελέχωση μιλούν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο – Ζητούν άμεση λήψη μέτρων

Σωματείο εργαζομένων – Θριάσιο: «Χαμένοι» οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία

«Οι συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη γνωρίζαμε. Ότι, δηλαδή, θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αναγκών των ασθενών», αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο.

Καλεί όλα τα Σωματεία των υγειονομικών να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα σωματεία και μαζικούς φορείς ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», «στο οποίο βασικό χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

«Στα νοσοκομεία, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται κυρίως από τις πληρωμές των ασθενών, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο να είναι ‘ανταγωνιστικό’ με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υφυπουργού Υγείας ότι ‘οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων θα πρέπει σταδιακά να προσαρμοστούν στην αδήριτη ανάγκη να καλύπτουν των σύνολο των δαπανών και της μισθοδοσίας‘», αναφέρει το Σωματείο εργαζομένων από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Επισημαίνει επίσης, πως υπάρχει σημαντική μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία την τελευταία δεκαετία, από 93.580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.785 το Νοέμβριο 2023.

«Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες», προστίθεται στην ανακοίνωση, αναφέροντας πως το «βάρος» πέφτει στις «πλάτες» των εργαζομένων, κυρίως των συμβασιούχων.

Τέλος, καλούν όλα τα Σωματεία και τους φορείς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις 1 και 22 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Υγείας και, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «προετοιμαζόμαστε για κλιμάκωση με Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία».

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI