Θριάσιο: Για υποστελέχωση μιλούν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο – Ζητούν άμεση λήψη μέτρων

  • Ρούλα Τσουλέα
Θριάσιο
Τα περιστατικά διασκορπίζονται σε διαφορετικούς ορόφους, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε γιατρούς και προσωπικό.

Σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλεύονται οι ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στο Θριάσιο Νοσοκομείο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι νοσηλεύονται διασκορπισμένοι σε διάφορους ορόφους του νοσοκομείου, αντί να νοσηλεύονται στις δύο παθολογικές και την μία πνευμονολογική κλινική του. Επιπλέον, σε κάθε εφημερία δύο ή το πολύ τρεις γιατροί, εκ των οποίων μόνο ο ένας είναι ειδικευμένος, φροντίζουν πάνω από 60 ασθενείς.

Το πρόβλημα αφορά περισσότερους από 120 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών, δε, συμπεριλαμβάνονται και ασθενείς με COVID.

Τις καταγγελίες αυτές κάνουν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο, οι οποίοι τονίζουν πως σε κάθε μία από τις παθολογικές κλινικές υπηρετούν μόνο 5 ειδικευμένοι γιατροί, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών υπευθύνων.

Έτσι, στις εφημερίες είναι ένας ειδικευμένος και 1-2 ειδικευόμενοι ιατροί (συχνά με εμπειρία λίγων μηνών). Αυτοί καλούνται να φροντίσουν περισσότερους από 60 παθολογικούς ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε βαριά κατάσταση. Ωστόσο δεν νοσηλεύονται στις παθολογικές κλινικές, αλλά  5 διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο παραθέτουν ως παράδειγμα τι συνέβη μετά από δύο πρόσφατες εφημερίες:

  • Μετά την εφημερίδα στις 2 Ιανουαρίου 2024, ένας ειδικευμένος και δύο ειδικευόμενοι γιατροί της Α’ Παθολογικής Κλινικής είχαν την ευθύνη για 67 ασθενείς. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε 3 διαφορετικούς ορόφους.
  • Μετά την εφημερία στις 7 Ιανουαρίου 2024, ένας ειδικευμένος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της Β’ Παθολογικής Κλινικής είχαν την ευθύνη για 70 ασθενείς. Και αυτοί ήταν διασκορπισμένοι σε 3 διαφορετικούς ορόφους

Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Πνευμονολογικής Κλινικής, λένε οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο. Σε αυτήν υπηρετούν μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί, η μία εκ των οποίων απουσιάζει λόγω κύησης.

Και σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό σε αυτές τις κλινικές, καθώς και στην ΩΡΛ, τη Νευροχειρουργική, την Ορθοπεδική και την Χειρουργική. Σε αυτές παρατηρείται «το επικίνδυνο φαινόμενο της νοσηλείας ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργημένους και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Συνολικά στο Θριάσιο Νοσοκομείο παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 48 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. Το επακόλουθο είναι να υπάρχουν μόνο δύο ή τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια και ανά τουλάχιστον 35 ασθενείς. Στην Ορθοπεδική Κλινική, όμως, έχουν την ευθύνη για 45 ασθενείς που νοσηλεύονται σε δύο διαφορετικές κλινικές.

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο ζητούν μεταξύ άλλων την άμεση προκήρυξη των θέσεων για 4 ειδικευμένους παθολόγους και δύο ειδικευμένους πνευμονολόγους. Ζητούν επίσης την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με επείγουσες προσλήψεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. Ζητούν επίσης μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων και να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Αγία Βαρβάρα.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Φωτογραφία: Eurokinissi