Νοσοκομείο Σαντορίνης: Νεκρός εντοπίστηκε σε αρχόμενη σήψη σε νεκροθάλαμο χωρίς ψύξη

  • Γιάννα Σουλάκη
Νοσοκομείο Σαντορίνης
Στις ελλείψεις προσωπικού που ταλανίζουν τα νοσοκομεία αποδίδουν το τραγικό περιστατικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής, εάν ο νεκροθάλαμος στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν λειτουργούσε λόγω βλάβης ή διακοπής ρεύματος. Το σίγουρο είναι, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο το οποίο λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.) είναι τραγικά υποστελεχωμένο και δεν διαθέτει -εκτός από πληθώρα γιατρών- ούτε καν υπεύθυνο για τον νεκροθάλαμο:

«Το νοσοκομείο Σαντορίνης έχει έναν νεκροθάλαμο με 6 θέσεις (αναμονές). Χάλασαν τα ψυγεία ή έχει διακοπή ρεύματος, δεν έχει σημασία. Είναι το μόνο νοσοκομείο -και από τα μικρά και από τα μεγάλα- που δεν έχει νεκροτόμο – σαβανωτή, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος υπάλληλος για τη λειτουργία του νεκροθαλάμου. Σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχει αυτός ο υπάλληλος», τονίζει ο ίδιος.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Δύο ημέρες χωρίς ψύξη…

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες την περασμένη Κυριακή (5/11) στις 11 το πρωί, στο Νοσοκομείο Σαντορίνης διακομίζεται ένας άνδρας, επισκέπτης στο νησί, μεταξύ 53 – 55 ετών ο οποίος έχει υποστεί ανακοπή. Ο γιατρός διαπιστώνει τον θάνατό του και τον οδηγεί στον νεκροθάλαμο για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, όπως επιβάλλει ο νόμος σε περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου.

Ο ιατροδικαστής δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος και δύο ημέρες μετά, δηλαδή την Τρίτη (7/11) οι υπάλληλοι διαπιστώνουν ότι η σωρός αναδύει έντονη δυσοσμία και ότι βρίσκεται σε αρχή σήψης.

«Η διοίκηση όταν μαθεύτηκε το περιστατικό επέρριψε ευθύνη στην τεχνική υπηρεσία. Και τώρα πάνε στο εισαγγελέα δύο – τρία άτομα από την τεχνική υπηρεσία. Όμως, η διοίκηση είναι ανεπαρκέστατη και πρέπει να ξηλωθεί “χθες”.  Η τεχνική υπηρεσία δεν είναι υποχρεωμένη να πηγαίνει κάθε στιγμή στον νεκροθάλαμο να βλέπει εάν λειτουργεί το ψυγείο. Δεν είναι αυτή η δουλειά της», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

«Είτε ήταν διακοπή ρεύματος είτε ήταν βλάβη στα ψυγεία, το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε υπάλληλος να το αντιληφθεί έγκαιρα. Υπάρχουν νεκροί που μένουν στα ψυγεία δύο μήνες και τρεις. Ποιος ελέγχει ότι πάνε όλα καλά στον νεκροθάλαμο, η τεχνική υπηρεσία; Μιλάμε για μια ανεπαρκέστατη διοίκηση που πάει να ρίξει την ευθύνη των σοβαρών ελλείψεων του προσωπικού στους υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας, όταν η ίδια δεν φρόντισε να έχει νεκροτόμο και  γιατρούς», σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

ΠΟΕΔΗΝ: Τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Σαντορίνης δεν διαθέτει καμία από τις βασικές ιατρικές ειδικότητες, με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης, καθώς είναι ένα νοσοκομείο που δεν εξαρτάται από τις προσλήψεις του δημόσιου τομέα.

«Μιλάμε αυτή τη στιγμή για ένα νοσοκομείο που δεν έχει: κανένα καρδιολόγο, κανένα μικροβιολόγο, δεν έχει παθολόγο (έρχεται ένας ιδιώτης), κανένα αναισθησιολόγο, δεν υπάρχει νευρολόγος. Έχει μόνο έναν παιδίατρο, έναν ΩΡΛ, τι σόι νοσοκομείο είναι αυτό; Το νοσοκομείο Σαντορίνης δουλεύει σαν ανώνυμη εταιρεία ΑΕΜΥ, δηλαδή, είναι ένα νοσοκομείο που δουλεύει με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας και αυτό που μας έλεγαν πάντα, είναι ότι στα πλεονεκτήματα είναι ότι θα “φυσάει” από άποψη λειτουργίας και θα στελεχώνεται επαρκώς. Τότε γιατί δεν στελεχώνεται; Γιατί δεν προσλαμβάνουν γιατρούς;», καταλήγει.