Νοσοκομείο Σαντορίνης: Το κουβάρι μπλέκεται όλο και περισσότερο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
«Τελικά το νοσοκομείο Σαντορίνης είναι ιδιωτικό, χωρίς γιατρούς και με 20 αεροδιακομιδές το μήνα, ενώ η επιγραφή του είναι Α.Ε.Μ.Υ. Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας Α.Ε. Υποκ/μα Γενικό Νοσοκομείο Θήρας», αναρωτιούνται από την ΠΟΕΔΗΝ. Και η διοίκηση της ΑΕΜΥ σήκωσε το γάντι...

«Η Σαντορίνη είναι ο καθρέφτης της Ελλάδας σε εκατομμύρια ξένους τουρίστες», λένε από την ΑΕΜΥ ζητώντας από την Ομοσπονδία, «να αφήσει το νοσοκομείο του νησιού να συμβάλει στη θετική εικόνα της χώρας μας και να φέρει έσοδα στο κράτος. Μην το πυροβολείτε άλλο».

Ωστόσο καταγγέλλουν από την ΠΟΕΔΗΝ: «Έλληνες πολίτες ανασφάλιστοι έκτακτα περιστατικά, τους ζητείται η πληρωμή των εξετάσεων και μάλιστα υπερτιμολογημένες… Ακόμα και 10 ευρώ για την κάθε ένεση. Προσφέρονται σε πολύ υψηλότερες τιμές, 10 φορές πάνω από ότι προσφέρονται στα άλλα Δημόσια Νοσοκομεία. Ακριβότερες και από Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα. Υπάρχουν δύο διαφορετικές χρεώσεις στις ίδιες εξετάσεις. Στους Έλληνες προσφέρονται σε διπλή τιμή, από ότι στους ξένους.

Οι χρεώσεις:

– Στο Νοσοκομείο Σαντορίνης η γενική αίματος χρεώνεται 20 ευρώ στους Έλληνες και 10 ευρώ στους ξένους. Στα Δημόσια Νοσοκομεία στους μη δικαιούμενους δωρεάν περίθαλψη Έλληνες και ξένους προσφέρεται με 2,88 ευρώ.

– Οι ακτινογραφίες χρεώνονται 20-50 ευρώ. Στα δημόσια νοσοκομεία οι μη δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψη Έλληνες και ξένοι πληρώνουν 4,30 ευρώ.

Η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει στην συνέχεια, τις τιμές που πληρώνουν οι ασθενείς που δεν δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη σε εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία για να τις συγκρίνουν οι πολίτες με τις χρεώσεις της ΑΕΜΥ Α.Ε. στο Νοσοκομείο Σαντορίνης, ακόμη και στους ανασφάλιστους που δικαιούνται Δωρεάν περίθαλψη.

Γενική αίματος 2,88 ευρώ, Σάκχαρο Γλυκόζη ορού 2,26 ευρώ, ουρία αίματος 2,26 ευρώ, κρεατινίνη ορού 4,05 ευρώ, AST SGOT 4.49 ευρώ, SGPT 4,75 ευρώ, Νάτριο ορού 5,22 ευρώ, κάλιο ορού 5,22 ευρώ, CRP 10 ευρώ, ΤΚΕ 1,76 ευρώ, ουρικό οξύ 2,88 ευρώ.

10 φορές πάνω χρεώνει η ΑΕΜΥ Α.Ε. τους Ασθενείς στο Νοσοκομείο Σαντορίνης. Και μάλιστα έκτακτα περιστατικά.

Η απάντηση της ΑΕΜΥ ΑΕ & του νοσ. Σαντορίνης
Εν τω μεταξύ, με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ, η διοίκηση του νοσοκομείου και της ΑΕΜΥ, διευκρινίζουν πως τα τιμολόγια που δημοσιεύει η Ομοσπονδία, δεν αφορούν Έλληνες, αλλά μόνο για τους Αυστραλούς και Αμερικανούς ασθενείς. Και προσθέτουν τα παρακάτω:

– Οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου της Σαντορίνης παρέχονται δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ασφαλισμένους, κατόχους ΑΜΚΑ αλλά και ανασφάλιστους δικαιούχους του Ν. 4368/2016.

– Δωρεάν παρέχονται οι υπηρεσίες του ΓΝΘ και στους Ευρωπαίους πολίτες-κατόχους ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης, για κάθε επείγουσα ανάγκη υγειονομικής τους κάλυψης.

– Το ΓΝΘ εφαρμόζοντας τον ιδρυτικό του νόμο άρθρο 67, τιμολογεί με εγκεκριμένο διακριτό ιδιωτικό τιμοκατάλογο τους ασθενείς – πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε., προσφέροντας έσοδα στο Νοσοκομείο και μειώνοντας αντιστοίχως το ποσό της κρατικής επιδότησης που αφορά τη λειτουργία του.

– Με τον ίδιο τιμοκατάλογο χρεώνονται και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν ασφαλισμένους της προηγούμενης παραγράφου.

– Η πληρωμή των παρεχόμενων υπηρεσιών από αλλοδαπούς που εξυπηρετούνται στο Νοσοκομείο και επιστρέφουν στη χώρα τους ικανοποιημένοι -όπως φαίνεται από πλήθος ευχαριστηρίων επιστολών που λαμβάνουμε- θεωρείται αυτονόητη και γίνεται κατ’ εφαρμογή του νόμου.

Σημειώνεται ότι τα τιμολόγια που διανεμήθηκαν στον τύπο αφορούν Αυστραλούς, Αμερικανούς και πάντως όχι Έλληνες πολίτες, όσα δε αναγράφονται περί χρέωσης Ελλήνων είναι ανακριβή».

Η διοίκηση του νοσοκομείου, καλεί τους συντάκτες του κειμένου «να επισκεφτούν οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας το Νοσοκομείο και να πληροφορηθούν επιτόπου οτιδήποτε τους ανησυχεί για την λειτουργία του, η οποία δεν αμφισβητείται από τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους που έχουν εξυπηρετηθεί τους 13 μήνες λειτουργίας του».

«Η Σαντορίνη είναι ο καθρέφτης της Ελλάδας σε εκατομμύρια ξένους τουρίστες. Αφήστε το Νοσοκομείο του νησιού να συμβάλει στη θετική εικόνα της χώρας μας και να φέρει έσοδα στο κράτος. Μην το πυροβολείτε άλλο», καταλήγει η διοίκηση του νοσοκομείου Σαντορίνης.