Νοσοκομείο Δράμας: Καταρρέουν οι εργαζόμενοι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Δράμας αναδεικνύει η ΠΟΕΔΗΝ σε υπόμνημα που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως αναφέρουν σε αυτό, πολλοί εργαζόμενοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνους.

Η εργασιακή εξουθένωση ή burnout παίρνει άλλη διάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας αν όλα όσα αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ είναι ακριβή. Όπως ενημερώνει τον υπουργό Υγείας, ο εργαζόμενοι προφανώς μην αντέχοντας το βάρος των ατέλειωτων ωρών εργασίας, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Διαβάστε παρακάτω το υπόμνημα:

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Κε Υπουργέ,

Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα όπως άλλωστε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Προσωπικού, την συνεχή ανάδειξη των προβλημάτων από την Πρόεδρο του Σωματείου και το Σωματείο Εργαζομένων τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η παροχή των υπηρεσιών.

Κατά την επίσκεψή μας στο Νοσοκομείο, μεγάλη εντύπωση μας προξένησε ο μεγάλος αριθμός προσωπικού, ειδικά νοσηλευτικού, που πάσχει από σοβαρά νοσήματα (αυτοάνοσα, καρκίνους κλπ.) 20 υπάλληλοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας πάσχουν από ανίατη νόσο, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας.

Στο υπόμνημα που σας κοινοποιούμε, το Σωματείο Εργαζομένων επισημαίνει τα προβλήματα των ελλείψεων Προσωπικού και κονδυλίων. Ο Προϋπολογισμός του Νοσοκομείου στα χρόνια των Μνημονίων μειώθηκε κατά 50% και ως εκ τούτω δεν μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες.

Λόγω ελλείψεων Προσωπικού λειτουργεί μια Παθολογική Κλινική αντί για δύο που λειτουργούσαν πριν την κρίση και μάλιστα η μία καταργήθηκε στον οργανισμό.

Είναι επιτακτική ανάγκη η τροποποίηση του Οργανισμού και η σύσταση δεύτερης Παθολογικής Κλινικής, λόγω της μεγάλης ζήτησης σε υπηρεσίες που έχει το Νοσοκομείο. Λειτουργούν 3 Κλίνες ΜΕΘ αν και είναι ανεπτυγμένες και υπεραπαραίτητες επτά.  Οι τέσσερις κλίνες δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων Προσωπικού.

Οργανόγραμμα

Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου προβλέπει Κλινική αισθητήριων οργάνων, παγκόσμια πρωτοτυπία που περιλαμβάνει την Οφθαλμολογική και την Ω.Ρ.Λ. Απαιτείται η Οργανική αποσύνδεση των εν’ λόγω Κλινικών.

Μεγάλη έλλειψη Προσωπικού στη τεχνική υπηρεσία η οποία αποδεκατίστηκε, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η συντήρηση του Νοσοκομείου.

Πρωτοτυπία στο Νοσοκομείο είναι η διανομή εσωτερικών εγγράφων από ιδιωτική courier και η μεταφορά φαρμάκων, υλικών και σκουπιδιών από εργολάβο.

Είναι επιβεβλημένη η πρόσληψη του απαραίτητου Μόνιμου Προσωπικού και η αύξηση της χρηματοδότησης στο Γ.Ν. Δράμας. Μια περιοχή που εμφανίζει υψηλή νοσηρότητα.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ           ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε παρακάτω το έγγραφο από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                                                         ΠΡΟΣ:

Γ.Ν.ΔΡΑΜΑΣ.                                                                                               Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν

“Προβλήματα του Γ.Ν.ΔΡΑΜΑΣ. ”

Μετά την επίσκεψη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ στο σωματείο μας για τα εγκαίνια των γραφείων μας, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε μια σειρά προβλημάτων τα οποία απασχολούν το νοσοκομείο μας. Τα προβλήματα αυτά αφορούν τα εξής:

1. Έλλειψη προσωπικού στις “βοηθητικές υπηρεσίες”

•     Υπάρχει έλλειψη στην τεχνική υπηρεσία από υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, προσωπικό γενικών καθηκόντων (η μεταφορά φαρμάκων και υλικού γίνεται από εργολάβο και η μεταφορά σκουπιδιών εν μέρει και αυτή από εργολάβο) και το υπάρχων προσωπικό έχει να παίρνει χρωστούμενες άδειες και ρεπό.

•     Έλλειψη μάγειρα (η κάλυψη γίνεται από εργολάβο για τρεις μήνες)

•     Υπάρχει αρκετός αριθμός στο νοσηλευτικό προσωπικό που πάσχει από ανίατες νόσους χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για πρόσληψη νέου προσωπικού με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη καταπόνηση του υπάρχοντος προσωπικού.

•     Έλλειψη προσωπικού στην διοικητική υπηρεσία καθώς πολλοί από αυτούς που είχανε προσληφθεί κάνανε χρήση το δικαίωμα εντοπιότητας και φύγανε.

2. Έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Οι ανάγκες σε κάποιον βαθμό καλύπτονται με επικουρικούς ιατρούς όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει σε αρκετές ειδικότητες καθώς δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Οι θέσεις των ιατρών που είναι καλυμμένες σύμφωνα με τον οργανισμό του 2009 είναι οι μισές.

3. Μειωμένος προϋπολογισμός εδώ και αρκετά χρόνια.

(Η μείωση ανέρχεται στο 50% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2009).

4. Στελέχωση της ΜΕΘ με την πρόσληψη του  κατάλληλου προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) έτσι ώστε να υπάρξει η ανάπτυξη και των επτά κρεβατιών που διαθέτει και όχι μόνο των τριών όπως ισχύει σήμερα.

5. Αλλαγή του οργανισμού του νοσοκομείου με δημιουργία δεύτερης Παθολογικής κλινικής η οποία θα διαθέτει και ογκολογικό τμήμα για την κάλυψη του μεγάλου αριθμού καρκινοπαθών που υπάρχει στον νομό Δράμας. Επίσης να πάψει να λειτουργεί η κλινική “αισθητηρίων οργάνων” που περιλαμβάνει την οφθαλμολογική και την ΩΡΛ με την αυτονόμηση της λειτουργίας των κλινικών αυτών με την ανάλογη στελέχωσή τους. Πλέον στο νοσοκομείο εκτελούνται οφθαλμολογικά χειρουργεία και η αυτόνομη λειτουργία της οφθαλμολογικής κλινικής θεωρείται απαραίτητη.

6. Υπάρχει στο νοσοκομείο προσωπικό (νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς κλπ) που υπηρετεί με διάφορες μορφές συμβάσεων (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΑΕΔ) των οποίων οι συμβάσεις θα λήξουν σε σύντομο διάστημα. Το προσωπικό αυτό καλύπτει πάγιες ανάγκες και θα πρέπει να υπάρξει σύντομα πρόνοια έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα μετά την λήξη των συμβάσεων αυτών.

Να υπογραμμίσουμε ότι το Γ.Ν.Δράμας εκτός από τις ανάγκες του νομού Δράμας καλύπτει και τις ανάγκες τμήματος του νομού Σερρών καθώς και τμήματος του νομού Καβάλας.

Τα προβλήματα αυτά έγιναν γνωστά στον Διοικητή του Νοσοκομείου  από το σωματείο μας και αναφέρθηκαν στον τοπικό τύπο και από τον κ.πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κατά την επίσκεψή του εδώ. Θεωρούμε ότι με την επίσκεψη του προέδρου στο σωματείο μας, είναι στιγμή όπου τα προβλήματα αυτά πρέπει να γίνουν γνωστά και στο Υπουργείο Υγείας. Γιαυτό σας αποστέλλουμε το έγγραφο αυτό και ζητάμε να μεριμνήσετε αναλόγως έτσι ώστε τα προβλήματα αυτά να γνωστοποιηθούν προς τον κ. Υπουργό ευελπιστώντας να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και να επιλυθούν.

– Η-                                                                                                -Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                              ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                                                       ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ