Νοσοκομείο Χίου: Υποστελέχωση και άθλιες υποδομές υποβαθμίζουν την περίθαλψη των ασθενών

  • Γιάννα Σουλάκη
Χίου
Σοβαρές καταγγελίες έγιναν στη Βουλή κατά τη διάρκεια ερώτησης του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, για την υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών που παρέχει προς τους πολίτες, το Γενικό Νοσοκομείο Χίου "Σκυλίτσειο".

Στο Γενικό Νοσοκομείου Χίου «Σκυλίτσειο», σύμφωνα με την ερώτηση του βουλευτή κ. Μιχαηλίδη, υπάρχει μεγάλη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, ενώ ταυτόχρονα συνυπάρχουν και σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές του υποδομές. Παρόμοιες καταγγελίες έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου (ΣΕΣΝΟΧ), που καταγγέλλει ότι οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό ξεπερνούν το 40%.

Στην ερώτηση, την οποία υπογράφουν και δέκα ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται πως το Σκυλίτσειο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα που παραμένουν χωρίς να αντιμετωπίζονται από τη σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου. Ταυτόχρονα τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξηθεί ιδιαιτέρως και οι ανάγκες στην περιοχή, λόγω της αύξησης του πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών.

Νοσοκομείο Χίου: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού

Από το Νοσοκομείο Χίου απουσιάζουν εντελώς σημαντικές ιατρικές ειδικότητες (ιδίως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τα Επείγοντα), νοσηλευτικό προσωπικό,  ενώ ελλείψεις εντοπίζονται και στο ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα:

Δεν υπάρχουν καθόλου Δερματολόγοι, Ογκολόγοι, υπηρετούν μόνο 1 Νευρολόγος και 1 Αιματολόγος, ενώ σοβαρή υποστελέχωση υπάρχει σε τμήματα και κλινικές, όπως Ακτινολογικό, Οφθαλμολογικό, Ουρολογικό κλπ
Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού υπάρχουν σε ΤΕΠ και ΜΕΘ, ενώ το ΕΚΑΒ δεν έχει πληρώματα για να πραγματοποιεί διακομιδές.

Ιδιαίτερα για τους τους ακτινολόγους η ΣΕΣΝΟΧ καταγγέλλει «ότι οι δύο εν’ απομείναντες ιατροί αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες ολόκληρου του νησιού οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί και με το προσφυγικό. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο στο ακτινολογικό να μην υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος και η λειτουργία του να στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες».

Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται είτε επειδή δεν βρίσκουν γιατρούς της ειδικότητας που χρειάζονται, είτε επειδή πρέπει να πληρώνουν ιδιώτες από την τσέπη τους. Επίσης, λόγω ελλείψεων στον παθολογικό τομέα, οι ασθενείς με παθολογικά προβλήματα νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές, που μπορεί να έχουν διαθέσιμες κλίνες, με τον κίνδυνο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων να ελοχεύει.

Νοσοκομείο Χίου: Κτιριακά προβλήματα

Το κτίριο της πρώην Χειρουργικής Κλινικής ξεκίνησε να επισκευάζεται, όμως, οι εργασίες έχουν διακοπεί. Επίσης, το κτήριο της Παθολογικής Κλινικής, όπου του 2017 κατέρρευσε τμήμα της οροφής παραμένει κλειστό με άγνωστη καταληκτική ημερομηνία επισκευής. Ιδιαίτερα για την Παθολογική Κλινική η εργαζόμενοι έχουν πολλές φορές σε ευθεία αντιπαράθεση με τη διοικήτρια του νοσοκομείου κ. Ελένη Κανταράκη, χωρίς όμως, αποτέλεσμα. Οι αλλεπάλληλες οχλήσεις του σωματείου εργαζομένων (ΣΕΣΝΟΧ) προς τη διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου, πάντως, για τα προβλήματα που υπάρχουν δεν έχει φέρει μέχρι σήμερα κανένα αποτέλεσμα.

Κάτι άλλο που προκαλεί εύλογη απορία και ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι την ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος στρέφεται κατά της αποτελεσματικότητας μιας διοικήτριας, την οποία είχε διορίσει το δικό του κόμμα όταν ήταν κυβέρνηση. Η κ. Κανταράκη δεν έχει αντικατασταθεί ακόμα, επειδή η θητεία της λήγει τον Μάρτιο. .