Νοσοκομείο «Αττικόν»: Δύσκολη η χθεσινή εφημερία λόγω έξαρσης ιώσεων – 700 προσελεύσεις, 210 εισαγωγές και 100 ράντζα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΥ
Ούτε φορείο για τους τραυματιοφορείς δεν υπήρχε διαθέσιμο στη χθεσινή εφημερία του Νοσοκομείου "Αττικόν" καθώς, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, όλα χρησιμοποιήθηκαν ως ράντζα. Η έξαρση της γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων έφερε πολύωρες καθυστερήσεις και πίεση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ενώ σήμερα σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου υπάρχουν διάσπαρτα ράντζα.

«Στην χθεσινή εφημερία δεν υπήρχε φορείο ούτε για να μεταφέρουμε τους ασθενείς. Όλα τα χρησιμοποιήσαμε για νοσηλείες», δηλώνει στο iatropedia.gr ο αντιπρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν» και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων, Γιάννης Πλαγιανάκος. 

Η αναμονή στα ΤΕΠ, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεπέρασε τις 6 με 7 ώρες, ενώ σήμερα τα ράντζα -όπως και μετά από κάθε εφημερία- υπερχειλίζουν στο τμήμα βραχείας νοσηλείας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 100 ράντζα, τα οποία θα πρέπει τις επόμενες μέρες να απορροφήσουμε στις κλινικές. Υπάρχει αύξηση των λοιμώξεων και οι εφημερίες πλέον είναι ξανά δύσκολες», τονίζει ο κ. Πλαγιανάκος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στη χθεσινή εφημερία του «Αττικόν» και μέχρι σήμερα το πρωί, προσήλθαν 700 άτομα, ενώ έγιναν τελικά 210 εισαγωγές ασθενών. Επιπλέον 22 ασθενείς εισήχθησαν με Covid-19.

Η ύπαρξη των ράντζων αναδεικνύει την ανάγκη ανάπτυξης επιπλέον κλινών, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κάτι το οποίο επιχειρεί να υλοποιήσει ήδη το Υπουργείο Υγείας, μέσω νέου σχεδίου που βάζει σε εφαρμογή. 

«Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα λειτουργίας περισσότερων κλινών στην Αττική. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται και το λάθος που έγινε το ’13 που καταργήθηκαν 8 νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και το Δυτικής Αττικής, το οποίος συνεφημέρευε με το «Αττικόν» και ξεφόρτωνε λίγο την κίνηση. Το Δυτικής Αττικής το οποίο το ξαναθυμήθηκαν μετά από 8 χρόνια στον κορονοϊό, το άνοιξαν για λίγο χωρίς εξοπλισμό, προσωπικό και υποδομές και με μεγάλη επισφάλεια κι όταν μειώθηκαν τα περιστατικά κορονοϊού το ξανάκλεισαν», τονίζει ο ίδιος.

Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αύξηση των κλινών

H πίεση στο ΕΣΥ, που έχει ήδη ξεκινήσει από την Πρωτοχρονιά και μετά, λόγω της αύξησης  των ιογενών λοιμώξεων και της γρίπης, αναμένεται να κορυφωθεί περαιτέρω το επόμενο δίμηνο, όπως παραδέχθηκε το απόγευμα της Τρίτης (10/1), ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος αποκάλυψε πως υπάρχει σχέδιο συνεφημέρευσης μικρότερων νοσοκομείων με μεγαλύτερα, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ράντζων, ή τουλάχιστον να περιοριστεί, όπως είπε.

Συγκεκριμένα, στην εφημερία των μεγάλων νοσοκομείων, μικρότερες δομές θα έρχονται υποστηρικτικά να εξυπηρετήσουν με ανάπτυξη κλινών μεγάλο όγκο περιστατικών, ώστε να περιορίσουν τη μεγάλη προσέλευση που δημιουργεί τα ράντζα.

Δείτε επίσης: Γεμίζουν οι ΜΕΘ και αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ: Σχέδιο ενίσχυσης με ιδιώτες και για τον περιορισμό των ράντζων

Για παράδειγμα, το ΝΙΜΤΣ αναμένεται να υποστηρίξει την εφημερία του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” και δύο ιδιωτικές κλινικές το “Αττικόν” και το “Γ. Γεννηματάς”, αντίστοιχα.

“Το θέμα είναι όταν τελειώνει η εφημερία, αυτός ο κόσμος που είναι σε ράντζα να μπαίνει σε κανονικές κλίνες”, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η ταλαιπωρία δεν θα εξαλειφθεί για τους πολίτες:

“Επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ τις καταστάσεις, όταν η προσέλευση στα νοσοκομεία θα είναι 800 και 900 άτομα στην εφημερία και ράντζο θα υπάρχει και ταλαιπωρία θα υπάρχει”, κατέληξε.

Τα μικρότερα νοσοκομεία, χρειάζονται ενίσχυση για να εφημερεύουν, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ: «Για να λειτουργήσουν τα μικρά νοσοκομεία στο 100% της πληρότητάς τους πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό. Δεν έχουν προσωπικό να λειτουργήσουν με τον τρόπο που λέει το υπουργείο. Και εμείς αντί να συζητάμε με ενίσχυση των νοσοκομείων, μιλάμε για καταργήσεις και συγχωνεύσεις», σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Το ΕΣΥ θα αντέξει, τόνισε ωστόσο ο υπουργός Υγείας: “Αυτή τη στιγμή οι νοσηλείες είναι 65% κάτω από πέρσι. Το ΕΣΥ άντεξε στον πιο δύσκολο χειμώνα που ήταν ο περσινός. Το σύστημα είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες”, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν