Νοσοκομειακοί γιατροί: Στάση εργασίας στις 27 Μαρτίου ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία

  • Iatropedia newsroom
νοσοκομειακοί γιατροί
Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά ζητούν να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι αντιδράσεις για την έναρξη λειτουργείας των απογευματινών χειρουργείων δεν σταματούν, και οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί για αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00 – 15:00 και καλεί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 13:30. Την στάση εργασίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν τους συναδέλφους να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει σε πολλά νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια.

Επίσης, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ, οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν: 

  • Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών.
  • Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και ένταξη στα ΒΑΕ.

Την στάση εργασίας και τη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της, και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν. Επίσης, στη στάση εργασίας συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ιατρών κυρίως Αναισθησιολόγων και γι’ αυτό οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη. Ως εκ τούτου διαφωνούμε κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή για τα οποία οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στη τσέπη και θα αυξήσουν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία», αναφέρει το δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI