Νοσοκομειακοί γιατροί: Καταγγέλλουν διάταξη για «ημέτερους» αγροτικούς γιατρούς

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατροί
Σε μεθόδευση αποδίδει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) διαδικασία που εξελίσσεται σχετικά με την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) εις βάρος πολλών νέων γιατρών.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλουν «ρουσφετολογική διαδικασία» που εξελίσσεται σχετικά με την υπηρεσία υπαίθρου («αγροτικό») και αδικεί κατάφωρα, όπως αναφέρουν, πολλούς νέους γιατρούς.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 68 του ν. 4764/2020 (το ΦΕΚ εκδόθηκε 23/12) δινόταν η δυνατότητα στους γιατρούς που δεν έχουν εκπληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου να υποβάλλουν αίτηση ως 31/1/2020 σε μία ΥΠΕ (πλην της 1ης) και να τοποθετηθούν σε νοσοκομείο αντί για Κέντρο Υγείας ή Περιφερικό Ιατρείο.

«Αυτή η διάταξη δεν τέθηκε σε διαβούλευση, δεν κοινοποιήθηκε και επί της ουσίας δεν γνωστοποιήθηκε στην συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων νέων γιατρών. Μάλιστα ενώ εντός του χρονικού διαστήματος 23/12 ως 31/1 υπήρχε προκήρυξη για εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, πουθενά δεν αναφερόταν πως υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Έτσι χρήση της έκαναν μόνο κάποιοι που με κάποιον τρόπο είχαν την σχετική πληροφόρηση», αναφέρουν στην καταγγελία τους οι γιατροί.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί την άμεση ανάκληση αυτής της «ρουσφετολογικής και αδιαφανούς διαδικασίας» και να ακυρωθούν οι τοποθετήσεις που έχουν ανακοινωθεί και να δοθεί χρονικό περιθώριο νέων αιτήσεων ώστε όλοι/ες οι νέοι γιατροί να μπορούν αν θέλουν να κάνουν χρήση της διάταξης με διαφάνεια και ισονομία.