Νοσοκομεία: Ένας στους 10 ασθενείς μολύνεται με ανθεκτικά μικρόβια

  • Ρούλα Τσουλέα
ανθεκτικά μικρόβια
Το τεράστιο θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων και η αντιμετώπισή τους στη χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελέγχου Λοιμώξεων.

Ένας στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία μολύνονται κάποια στιγμή από ανθεκτικά μικρόβια. Σχεδόν μοιραία λοιπόν τα ανθεκτικά μικρόβια κοστίζουν ετησίως τη ζωή σε 1.626 ασθενείς.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.

Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι κάθε μέρα περίπου 100.000 νοσηλευόμενοι ασθενείς αναπτύσσουν κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Ο ακριβής αριθμός όσων καταλήγουν, όμως, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για περισσότερους από 50.000 θανάτους ετησίως. Ωστόσο τα επίσημα στοιχεία του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) αναφέρουν μόλις το ένα τέταρτο από αυτούς τους θανάτους (13.455 ετησίως).

Τα στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στη χώρα μας προέρχονται από πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη. Όπως έδειξε, το 9,6% των ασθενών που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία, μολύνονται κάποια στιγμή από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Αντίστοιχα, η μελέτη με τους θανάτους δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Αφορά εκτιμήσεις για τους θανάτους το 2018.

12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων

Το τεράστιο θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της αντιμετώπισής τους στη χώρα μας, αποτελεί τον πυρήνα της θεματολογίας του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελέγχου Λοιμώξεων.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων στις 6-8 Νοεμβρίου 2019, στην Αθήνα. Η θεματολογία του είναι εξαιρετικά πλούσια. Συμπεριλαμβάνει ακόμη θέματα που σχετίζονται:

  • Με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών
  • Την εμπλοκή των ασθενών και συνοδών τους
  • Τον κομβικό ρόλο των ΜΜΕ στη διάδοση και αντιμετώπιση του προβλήματος

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι επιστήμονες επικαλούνται τη ρήση του Sir William Osler «η Ιατρική αρχίζει από τον άρρωστο, συνεχίζεται με τον άρρωστο και τελειώνει στον άρρωστο».

Πρόσθετες δαπάνες

Η αντιμετώπιση  των νοσοκομειακών λοιμώξεων απαιτεί πρόσθετες δαπάνες που προκύπτουν:

  • Από την παράταση των ημερών νοσηλείας
  • Τις πρόσθετες υπηρεσίες (εξοπλισμός, αντιμικροβιακή θεραπεία, εργαστηριακές εξετάσεις)
  • Τους ανθρώπινους πόρους
  • Μία σειρά άλλων υγειονομικών αλλά και κοινοτικών υπηρεσιών.

Το άμεσο ιατρικό κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό και απειλεί τα συστήματα Υγείας αλλά και ξεχωριστά τις υγειονομικές μονάδες. Ετησίως ανέρχεται σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 28,4 έως 33,8 δισ. δολάρια  στις ΗΠΑ και σε 1 δισ. λίρες στη Βρετανία.