Νοσοκόμα σε ΜΕΘ COVID-19: «Είναι σκληρό που βλέπω ασθενείς να πασχίζουν για μια ανάσα και να μετανιώνουν για όσα πίστευαν»

  • Iatropedia newsroom
COVID-19
Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον κόσμο περιγράφουν τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Στην Ελλάδα, οι αριθμοί νέων κρουσμάτων, νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και θανάτων από COVID-19 δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφιβολίες: διανύουμε το χειρότερο κύμα της πανδημίας.

Αυτή την πραγματικότητα και τα όσα βιώνει στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην COVID-19 περιέγραψε μια νοσοκόμα σε ΜΕΘ για άτομα που έχουν πληγεί βαριά από τον κορονοϊό.

Η Lydia Mobley είναι νοσοκόμα του οργανισμού “Fastaff”, που στέλνει νοσοκόμες σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ, είπε στη δημοσιογράφο Lana Zak του CBSN, ότι “ένα συνηθισμένο πράγμα που ακούμε από τους ασθενείς είναι ότι δεν πίστευαν ότι ο κορονοϊός είναι πραγματικός, δεν πίστευαν ότι είναι σοβαρός.

«Είναι δύσκολο να βλέπεις κάποιον που πασχίζει να πάρει ανάσα και να βλέπεις στο πρόσωπό του πόσο έχει μετανιώσει για το ότι δεν φορούσε μάσκα, ή ότι πήγε σε εκείνο το πάρτι, ή σε εκείνο τον γάμο, ή σε εκείνη την εκκλησία, χωρίς προστασία (…) Στο τέλος, οι άνθρωποι πεθαίνουν επειδή απλά δεν συνειδητοποίησαν τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Και είναι δύσκολο να το βλέπεις αυτό».

Η Mobley, που υπηρετούσε στο Ναυτικό όταν ξεκίνησε η πανδημία, είπε ότι φοβάται πολύ για την οικογένειά της. Είπε ότι αν και ήταν δύσκολο να υπηρετεί στον στρατό, «δεν φανταζόμουν ότι θα απολυόμουν από τον στρατό και θα γυρνούσα σπίτι μέσα σε όλο αυτό».

Είπε ότι είναι δύσκολο να παρακολουθεί τους συναδέλφους της νοσηλευτές, μερικές από τις οποίες θεραπεύουν ασθενείς από την αρχή της πανδημίας, να είναι στα όρια της κατάρρευσης. “Η συμβουλή που μου δίνουν είναι να επιβιώσω (…) Νομίζω ότι όλοι έχουμε στιγμές κατάρρευσης».

Η Mobley βούρκωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, όταν περιέγραψε τι συνέβη πρόσφατα με έναν ασθενή που πέθανε…

«Δεν θέλεις να βλέπεις κανέναν να πεθάνει μόνος του, αλλά υπάρχουν πάντα ακόμα περισσότεροι ασθενείς που χρειάζονται τη φροντίδα μας», δήλωσε ο Mobley. «Στις τελευταίες τους στιγμές, όταν όλες οι θεραπείες μας έχουν εξαντληθεί… προσπαθείς απλά να τους κάνεις να νιώσουν όσο πιο άνετα γίνεται. Επειδή κανείς δεν αξίζει να πεθάνει μόνος του. Αλλά δυστυχώς δεν επιτρέπεται στις οικογένειες να βρίσκονται δίπλα τους εκείνες τις στιγμές. Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα, αλλά συμβαίνει σε όλη τη χώρα».

Η Mobley είπε ότι αν και είναι τυχερή που το νοσοκομείο της διαθέτει αρκετά υλικά για μέτρα προσωπικής προστασίας (ρόμπες, γυαλιά, μάσκες, γάντια), εξαντλούνται οι σάκοι για όσους πεθαίνουν από COVID-19!

Η Mobley ζήτησε από οποιονδήποτε έχει περάσει COVID-19 να δωρίσει πλάσμα αίματος και συνέστησε περισσότερες αιμοδοσίες. Τέλος, παρακάλεσε τους πάντες απλά να φορούν μάσκα.

“Άνθρωποι πεθαίνουν και είναι πολύ λυπηρό. Και ελπίζω ότι περισσότεροι θα καταλάβουν ότι κάτι τόσο απλό όσο το να φορούν μάσκα, ή να μην πάνε σε πάρτι, ή τα όποια μικρά μέτρα πρόληψης παίρνουν, μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου«.

Πηγή: https://www.cbsnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

COVID-19: Πώς και πόσο προστατεύει το κάθε είδος μάσκας προσώπου

Το εμβόλιο για τη γρίπη επηρεάζει τις πιθανότητές μου να κολλήσω COVID-19;

Αν σου μυρίζει έτσι ο καφές, μπορεί να έχεις COVID-19: Νέο σύμπτωμα κορονοϊού η παροσμία