Νοσηλευτές Ψυχιατρικών Νοσοκομείων: Αυξάνονται τα περιστατικά βίας…

  • Iatropedia
Κάλυψη που ξεπερνά το 150% (!) παρουσιάζουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία την ώρα που το 60% των ασθενών είναι σε οξεία φάση και ακουσίως νοσηλευόμενοι.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η υποστελέχωση και η εγκατάλειψη από κάθε άποψη εκ μέρους της Πολιτείας των δημόσιων ψυχιατρικών δομών είναι επόμενο να οδηγεί σε τραγικά περιστατικά σας αυτό που έλαβε χώρα την Κυριακή στο Δαφνί στερώντας την ζωή από έναν νοσηλευόμενο.

Τα μέλη του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής έκρουσαν σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα τονίζοντας ότι τα περισατικά βίας αυξάνονται όσο η έννοια της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» κακοποιείται και αφήνει τους ασθενείς στην μοίρα τους…

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση των νοσηλευτών:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής, σχετικά με το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 και που είχε ως αποτέλεσμα το βίαιο θάνατο ασθενή που νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική, από συνασθενή του, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Τα περιστατικά βίας και επικινδυνότητας στις δομές Ψυχικής Υγείας ολοένα και αυξάνονται, τόσο λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας από ένα νοσηλευτικό προσωπικό εξουθενωμένο και αποψιλωμένο αριθμητικά, όσο και λόγω της στρεβλής θεώρησης της έννοιας της λεγόμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την έλλειψη κατάλληλων υποδομών.

Πώς να μην αυξάνονται περιστατικά σαν το αναφερόμενο, όταν η κάλυψη των κλινών ξεπερνάει το 150% των διαθέσιμων, ενώ πάνω από το 60% των ασθενών νοσηλεύονται ακουσίως σε οξεία φάση της νόσου;

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζουμε ότι αν και υπάρχουν εκατοντάδες νοσηλευτές ειδικευμένοι στην Ψυχική Υγεία, έχοντας αξιόλογες μεταπτυχιακές σπουδές και νοσηλευτική ειδικότητα, ουδέποτε αξιοποιήθηκαν από την Πολιτεία στο σχεδιασμό της περιλάλητης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Τέλος, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων, τόσο αυτών που έγιναν μάρτυρες του εν λόγω τραγικού συμβάντος, όσο και όλων των νοσηλευτών που εργάζονται στο νευραλγικό αυτόν τομέα, που καθημερινά αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε ένα σύστημα ψυχικής υγείας υποστελεχωμένο και εγκαταλελειμμένο και καλούμε την Πολιτεία να σταθεί ενεργά στο πλευρό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν