Νίκος Τζανάκης: “Θα συνεχίσω να φοράω τη μάσκα, παρά την αναστολή…” – Τι συστήνει στους πολίτες

  • Γιάννα Σουλάκη
Τζανάκης
Μετά από πάνω από 2 χρόνια υποχρεωτικής εφαρμογής της μάσκας στους κλειστούς χώρους, το μέτρο αναστέλλεται από σήμερα Τετάρτη (1/6) και έως την αρχή του φθινοπώρου. Έτσι, είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια του κάθε πολίτη, να επιλέγει αν και πότε επιθυμεί να χρησιμοποιεί την προστατευτική μάσκα. Δείτε σε ποιους χώρους θα επιλέξει να φοράει τη μάσκα του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και που πιστεύει ο ίδιος ότι απαιτείται περισσότερη προστασία.

Μέσα σε περισσότερα από 2 χρόνια πανδημίας, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας ήταν το πιο σταθερό μέτρο, το οποίο ποτέ μέχρι σήμερα δεν καταργήθηκε, παρά μόνο για μικρά διαστήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στους ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

Η χρησιμότητά της μάσκας -ως κορυφαίου μη φαρμακευτικού μέτρου προστασίας της δημόσιας υγείας- είναι πλέον αδιαμφισβήτητη από το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Κατά κοινή ομολογία έσωσε μέχρι σήμερα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στην Ελλάδα και εκατομμύρια σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι πλέον η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, είναι καλοκαίρι και ζούμε περισσότερο στους εξωτερικούς χώρους και ως εκ τούτο το κράτος δεν την επιβάλλει τη χρήση της μάσκας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να τη συστήνουν στις κάτωθι περιπτώσεις:

  • στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοεπάρκειες και όσους έχουν σοβαρούς λόγους υγείας που επιβάλλουν την επιπλέον προστασία τους
  • σε όλους τους πολίτες που θα βρεθούν σε χώρο με μεγάλο συνωστισμό

“Η μάσκα είναι πολύ σοβαρό προστατευτικό μέτρο για ιώσεις και κυρίως για τον κορονοϊό”, λέει στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:

“Μετά από όσα περάσαμε στην πανδημία και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, θα πρέπει να καλλιεργηθεί σαν κουλτούρα και ειδικά όταν κάποιος αισθάνεται ανασφαλής σε κάποιο χώρο που βρίσκεται και έχει και προβλήματα υγείας, είτε πεσμένο ανοσοποιητικό, είτε ανήκει σε μια κατηγορία ανοσοκατεστραλμένων, ή ευπαθών ομάδων. Τότε είναι καλό να τη φοράει από μόνος του, ανεξαρτήτως αν είναι υποχρεωτικό ή όχι”, υπογραμμίζει ο Καθηγητής.

Υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει έκτακτος λόγος επαναφοράς της χρήσης μάσκας λόγω πιθανής έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι, το μέτρο ενδέχεται να επανέλθει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Γκάγκα: “Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα “δείξουν” το εάν θα επανέλθει”

Η επίσημη πολιτεία δηλώνει, πως «Είναι θέμα του καθενός το εάν θα φορέσει μάσκα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την Τρίτη στον ΑΝΤ1, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προσθέτοντας ωστόσο, πως για την επιπλέον προστασία του πληθυσμού, θα παραμείνει τουλάχιστον το ένα τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

«Είμαστε σε τελείως διαφορετική κατάσταση και είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που απελευθερώνει τα μέτρα», σημείωσε απαντώντας σε σχόλιο για το αν βιαστήκαμε να άρουμε τη χρήση της μάσκας, ενώ σε ερώτηση για το εάν θα επανέλθει, σημείωσε πως αυτό θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα:

«Το μόνο που θα δείξει για τη μάσκα, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε τα ίδια με πέρυσι και πρόπερσι», είπε.

Δείτε επίσης: Γκάγκα: «Είναι θέμα του καθενός αν θα φορέσει μάσκα – Είμαστε τελευταίοι την Ευρώπη στην απελευθέρωση των μέτρων»

Τζανάκης: “Εγώ θα τη φοράω τη μάσκα…”

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προανήγγειλαν την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας από σήμερα 1 Ιουνίου 2022, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι θα εξακολουθήσουν να τη φορούν για την προστασία τους, ακόμη κι αν δεν έχουν ειδικούς λόγους.

“Εγώ θα τη φοράω στα αεροπλάνα, όπως επίσης θα τη φοράω και στα τρένα και στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, καθώς επίσης και στα σούπερ μάρκετ”, τονίζει με έμφαση ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης και προσθέτει:

“Θα τη φοράω, εγώ που ας πούμε δεν έχω και πρόβλημα σοβαρό. Κι ας καταργηθεί. Γιατί να πάω διακοπές ή να πάω σε ένα συνέδριο και να βγω θετικός και να μείνω π.χ. 15 μέρες σε ένα μέρος, ενώ πήγαινα για 5 μέρες; Ή τελικά να μην καταφέρω να πάω σε κάποιο συνέδριο γιατί θα βγω θετικός, ή να μην πάω διακοπές για να μείνω σε καραντίνα ή απομόνωση;”, εξηγεί.

Το να φοράμε μάσκα κάνει μόνο καλό στην υγεία μας, εξηγεί ο επιστήμονας απαντώντας σε όσους λένε πως βρισκόμαστε επί δύο χρόνια σε “θάλαμο αποστείρωσης” και καλό θα ήταν να μην φοράμε πλέον τη μάσκα, ώστε να αποκτήσουμε ξανά φυσικά αντισώματα απέναντι σε πάσης φύσεως ασθένειες.

“Το ανοσοποιητικό του ενήλικα έχει ωριμάσει, οπότε το να προστατεύεται κανείς με τη μάσκα και να γλιτώνει από κάποιες ιώσεις, μόνο καλό είναι. Έχουν εξαφανιστεί αρκετές νόσοι φέτος, όπως οι παροξύνσεις της χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας, λόγω της εφαρμογής της μάσκας. Τεράστιο το όφελος. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν στο νοσοκομείο, δεν είναι απλό. Επομένως είναι αστείο να λέμε ότι η μάσκα κάνει κακό”, σημειώνει ο ειδικός και καταλήγει,

“Άλλωστε η επαφή με το περιβάλλον μπορεί να γίνει και στα σπίτια μας και στην εξοχή και στο εξωτερικό περιβάλλον, όπου μπορούμε να βγάζουμε τη μάσκα και να εκτιθέμεθα ελεγχόμενα”, λέει.

Τζανάκη: “Δεν αποκλείεται νέα έξαρση το καλοκαίρι”

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα έχει κάνει πλατώ, σύμφωνα τα στοιχεία που παραθέτει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης της πανδημίας cello.org.gr.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα:

“Έχει μειωθεί ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Αρκετά. Εκείνο που αποκλιμακώνεται αρκετά καλά -αλλά κι αυτό μειώνεται τελευταία- είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας”, αναφέρει ο Καθηγητής Τζανάκης και προσθέτει πως τα μαθηματικά μοντέλα που τρέχει η ομάδα του, δεν αποκλείουν μια νέα έξαρση το καλοκαίρι:

“Πάντα υπάρχει ο φόβος μέσα στο καλοκαίρι να εκδηλωθεί ότι εκδηλώθηκε πέρυσι. Θυμάστε πως τον Αύγουστο είχαμε έξαρση. Διότι ανοίγει ο καιρός, αλλά ανοίγουν και οι διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που έχουν στενή επαφή, συναυλίες, πάρτι κλπ. Αυξάνεται η κινητικότητα. Θα περιμένουμε να δούμε. Δεν αποκλείω να έχουμε μια έξαρση το καλοκαίρι, αλλά δεν πιστεύω ότι θα πιέσει το σύστημα”, καταλήγει ο ίδιος.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν