Νίκη για τα άτομα με ηπατίτιδα C: Μπήκαν όλοι στη δωρεάν θεραπεία που εκριζώνει τη νόσο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρει στο iatropedia ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας" , Γιώργος Καλαμίτσης, ο οποίος συμμετέχει και στην Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του ΥΥΚΑ, "η διεύρυνση των κριτηρίων πρόσβασης στα καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση την ηπατίτιδα C είναι γεγονός. Πλέον όλοι οι ασθενείς που ζουν με ηπατίτιδα C, ανεξαρτήτως σταδίου ηπατικής ίνωσης, θα έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που εκριζώνουν τον ιό σε διάστημα μόλις 8-12 εβδομάδων!". Να θυμίσουμε ότι αρχικά δόθηκε δωρεάν πρόσβαση στις σωτήριες θεραπείες σε ασθενείς σταδιοποιημένους με νόσο και όχι απλά σε όσους έχουν ηπατίτιδα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαμίτση, το σχετικό ΦΕΚ είναι ήδη προς δημοσίευση κι άρα πρέπει να περιμένουμε από τα τέλη του επόμενου μήνα να είναι σε εφαρμογή.

Δήλωσε δε αποκλειστικά στο Iatropedia για το θέμα:

Η πρόσβαση όλων σε νέες θεραπείες είναι σπουδαίο νέο. Από εδώ και πέρα έχουμε βγάλει το πιο σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια εκρίζωσης της νόσου μέχρι το 2030, που είναι στόχος τον οποίο έθεσε ο ΠΟΥ αλλά έχει υιοθετήσει και η ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε όμως στο 1/4 της διαδρομής καθώς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να φτάσουν τα φάρμακα αυτά στις πιο ευάλωτες ομάδες ασθενών που τα έχουν και περισσότερη ανάγκη. Και όλα όσα θα κάνουμε από εδώ και πέρα πρέπει να έχουν αυτήν την κατεύθυνση».

KalamitsisG

Η  Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας

Ιδρύθηκε 1-2-2016 (ΦΕΚ 21/Τεύχος Α΄) άρθρο 59 για να εποπτεύει και να ελέγχει την προστασία των δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στους φορείς ή μονάδες της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και περίθαλψης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η ηπατίτιδα C

Επειδή η μετάδοση της Ηπατίτιδα C αποδίδεται κυρίως στην ανταλλαγή συριγγών, η ασθένεια θεωρείται ότι προσβάλλει άτομα εξαρτημένα από ενδοφλέβια χρήση ουσιών. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι που θα μπορούσε κάποιος να μολυνθεί.

Προκειμένου να μπορέσει κάποιος να καταλάβει εάν έχει εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να διερωτηθεί εάν και πόσες φορές έχει εκτεθεί σε κάποιον από τους γνωστούς τρόπους μετάδοσης. Παρόλο που είναι εύκολο να δώσουμε χαρακτηρισμούς υψηλής ή χαμηλής επικινδυνότητας στους τρόπους μετάδοσης, αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε και να έχουμε υπόψη μας είναι ότι οι εν λόγω χαρακτηρισμοί δεν είναι πάντα ακριβείς μιας και υπάρχουν πολλαπλοί μη μετρήσιμοι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται το αν θα ονομάσουμε έναν παράγοντα υψηλής ή χαμηλής επικινδυνότητας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κουρευτικές μηχανές που χρησιμοποιούν τα κομμωτήρια. Από μόνες τους αποτελούν τρόπο μετάδοσης της ηπατίτιδας C αλλά για να χαρακτηριστούν επικίνδυνοι παράγοντες πρέπει να υπολογίσουμε πόσες φορές καθαρίζονται αυτές οι μηχανές,  σε πόσους πελάτες χρησιμοποιούνται, πως χρησιμοποιούνται και πολλούς άλλους παράγοντες.